Voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep, eergisteren in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Europese sociaal-democraten vallen over Dijsselbloem heen

Steeds meer Europese sociaal-democraten nemen afstand van minister Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Ze nemen hem een opmerking kwalijk in een interview met Frankfurter Allgemeine. De sociaal-democraten vinden dat Dijsselbloem zich daarin negatief uitliet over zuidelijke landen die financiële steun krijgen.

Dijsselbloem zei in het interview dat wie aanspraak op solidariteit van Europa maakt, ook plichten heeft. "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om vervolgens u om bijstand te vragen."

De linkse premier Costa van Portugal liet er geen misverstand over bestaan. Hij eist het vertrek van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep; hij noemt Dijsselbloem een racist, xenofoob en een seksist.

De sociaaldemocratische fractievoorzitter in het Europees Parlement Gianni Pittella en oud-premier van Italië Matteo Renzi zijn ook verbolgen over de uitspraken van Jeroen Dijsselbloem. De Italiaanse partijgenoten zijn ook uit op zijn aftreden.

Reactie Dijsselbloem

Dijsselbloems woordvoerder laat weten dat de minister in het algemeen over solidariteit in de eurozone heeft gesproken en niet heeft bedoeld bepaalde landen aan te vallen. Voor de beroering in Zuid-Europese landen is volgens de minister geen reden.

Pittella nam gisteravond al in scherpe bewoordingen afstand van Dijsselbloem. Hij noemde diens uitspraak schandalig en een sociaaldemocraat onwaardig. Dijsselbloem is de steun van Pittella kwijt om zijn termijn als voorzitter de Eurogroep af te maken.

Partijgenoot en ex-premier Matteo Renzi haalde op zijn Facebookpagina fors uit naar Dijsselbloem. "Hij heeft domme dingen gezegd en is het niet waard om op zijn post te zitten. Het is beter voor hemzelf en de geloofwaardigheid van de Europese instituten als hij zo snel mogelijk opstapt."

Voorzitter Stanisjev van de Europese Socialisten en Democraten (PES) zegt dat Dijsselbloem er in één zin in geslaagd is veel mensen in Zuid- en Noord-Europa te beledigen. Zijn woorden zijn volgens Stanisjev simpelweg onaanvaardbaar.

"Het is een schande dat een lid van een onze politieke familie, zo kort voor de viering van het 60-jarig bestaan van het Verdrag van Rome, uitspraken doet die ingaan tegen onze gemeenschappelijke waarden van eenheid, respect en solidariteit", staat in de verklaring van Stanisjev.

Termijn

De termijn van de PvdA'er als voorzitter van de Eurogroep loopt op 1 januari af. Als demissionair minister kan hij aanblijven in de functie, maar als er voor die datum in Nederland een nieuw kabinet gevormd is, ontstaat er een probleem.

Nergens is vastgelegd dat de voorzitter van de Eurogroep een minister moet zijn, maar voor het gezag van de functie lijkt het uitgesloten dat een niet-minister de functie uitoefent. De Spaanse minister van Financiën De Guindos wil Dijsselbloem graag opvolgen. Hij bracht de gewraakte opmerking van Dijsselbloem in het interview onder de aandacht van het parlement.

Dijsselbloem: drank en vrouwen-opmerking verkeerd begrepen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl