ANP

Verkenner Edith Schippers begint vanochtend met de gesprekken over het nieuwe kabinet. Als eerste spreekt ze om 08.30 uur met VVD-leider Rutte, daarna volgen alle andere lijsttrekkers. De gesprekken vinden plaats in de Stadhouderskamer op het Binnenhof.

De gesprekken vinden zoveel mogelijk plaats op volgorde van grootte van de partijen. Een enkele keer is daar om agendatechnische redenen van afgeweken; zo arriveert Geert Wilders pas als Jesse Klaver, Sybrand Buma en Alexander Pechtold al zijn geweest, hoewel de PVV-leider meer stemmen kreeg.

De gesprekken eindigen met de nieuwe partijen Denk en FvD. Alle ontwikkelingen zijn via NOS.nl bij te houden in een liveblog.

De formatie gaat van start

In de gesprekken zullen de lijsttrekkers kenbaar maken welke mogelijkheden zij zien voor een nieuw kabinet. Schippers hoopt aanstaande woensdag verslag uit te brengen aan de Tweede Kamer.

Donderdag wordt het resultaat in aanwezigheid van Schippers besproken in het parlement, op de eerste dag dat de Kamer in de nieuwe samenstelling bijeenkomt. Na dat debat zullen een of meerdere informateurs worden aangesteld om met de partijen te gaan onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.

Bekijk hier zelf welke partijen samen een coalitie kunnen vormen

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 duurde de formatie 54 dagen. Aangezien er dit keer minstens vier partijen nodig zijn om een coalitie te vormen, gaat men ervan uit dat deze formatie langer zal gaan duren. De langste formatie was die van het kabinet-Van Agt I, uit 1977: daar waren 208 dagen voor nodig.

Zonder koning

Het is de tweede keer dat de kabinetsformatie buiten het staatshoofd om gaat. Traditioneel werd de informateur door de kroon aangewezen, maar in 2012 nam de Kamer zelf de regie en benoemde Henk Kamp als informateur.

Willem-Alexander wordt nog wel officieel van de gang van zaken op de hoogte gehouden. Zo bracht Kamervoorzitter Arib verslag uit van de bijeenkomst waarop Schippers werd aangesteld. 

STER reclame