Chuck Berry ANP

Artiesten van over de hele wereld staan stil bij de dood van rock-'n-roll-legende Chuck Berry. Ringo Starr roemt hem als "Mr. rock 'n' roll music". "God bless Chuck Berry", schrijft de Beatle bij enkele regels uit het gelijknamige nummer van de zanger, die op 90-jarige leeftijd is overleden.

Het officiële Twitter-account van John Lennon publiceerde een citaat van de overleden Beatle: "Als rock-'n-roll een andere naam moest hebben, zou je het Chuck Berry kunnen noemen."

Het officiële Twitteraccount van The Rolling Stones retweette: "Zonder Chuck Berry waren er ook geen Rolling Stones geweest." De groep wijdde daarna nog enkele tweets aan het overlijden. "Hij was een echte pionier en van enorme invloed."

Op zijn persoonlijke account ging Mick Jagger nog dieper in op het belang van Berry. "Hij verlichtte onze tienerjaren, gaf leven aan onze dromen artiest te worden. Zijn teksten stegen boven alle andere uit en wierpen een vreemd licht op de Amerikaanse Droom."

Lenny Kravitz beaamt dat. "Zonder hem was geen van ons hier geweest." Beach Boy Brian Wilson noemt hem een grote bron van inspiratie. Rod Stewart liet weten dat zijn eerste album ooit Live at the Tivoli van Berry was. "Je hoort zijn invloed in elke generatie die na hem kwam."

De Rock & Roll Hall of Fame zegt dat Berry de essentie verwoordde van het tienerleven in de fifties. "Hij heeft iedereen beïnvloed die na hem een gitaar oppakte."

"Dit is een vreselijk verlies", twitterde ook Bruce Springsteen. "Chuck Berry was de grootste rockartiest, gitarist en meest pure rock-'n-rollschrijver die ooit geleefd heeft."

"Mijn hart breekt", schreef Guns N' Roses-gitarist Slash op Instagram. "Hij was zonder twijfel de beste."

"De vroege rock-'n-roll ontstond toen Chuck Berry blues en swing mengde", laten The Jacksons weten. "Bijna niemand had meer invloed dan hij. Bedankt, Chuck."

Uit de verscheidenheid van artiesten die Berry roemen blijkt dat hij over de hele linie invloed had. Ook Queen, Bruno Mars, Chuck D. van Public Enemy en Carole King gaven een online eerbetoon. 

STER reclame