AFP
NOS NieuwsAangepast

Rock-'n-roll-pionier Chuck Berry (90) overleden

De Amerikaanse muzieklegende Chuck Berry is op 90-jarige leeftijd overleden. De politie meldt dat hij rond het middaguur dood werd gevonden in zijn huis in Missouri.

Er zijn nog geen details bekendgemaakt over de oorzaak van zijn dood. De politie schrijft alleen dat er tevergeefs is geprobeerd de zanger te reanimeren.

Presley zette de deur naar rock-'n-roll op een kiertje, maar Chuck Berry trapte hem wijd open.

Rock-'n-roll Hall of Fame over Chuck Berry

Berry was ongekend belangrijk voor het begin van rock-'n-roll. In de jaren 50 combineerde hij blues, country en r&b tot een nieuw genre dat publiek aan beide kanten van de rassenscheiding aansprak. Hij viel ook op vanwege zijn kenmerkende 'duckwalk' tijdens optredens.

Volgens de Rock-'n-Roll Hall of Fame was Berry na Elvis Presley de meest invloedrijke artiest van het genre. "Presley zette de deur naar rock-'n-roll op een kiertje, maar Chuck Berry trapte hem wijd open."

Hollandse Hoogte
Berry doet zijn duckwalk

"Hij was een van de eerste popsterren die heel kort en poëtisch een situatie konden neerzetten in een nummer", kenmerkt muziekjournalist Gijsbert Kamer de schrijfstijl van Berry. "Het waren niet meer ellenlange verhalen, hij kon bondig mooie dingen zeggen."

"Het waren intelligente teksten", zei John Lennon eens over het werk van Berry. "Tot dan toe was het vooral 'Oh schatje, ik hou zo van jou' geweest."

Muzieklegende Chuck Berry (90) overleden

Berry had hits met nummers als Maybellene, Roll over Beethoven en No Particular Place to Go. Zijn bekendste nummer, Johnny B. Goode werd ontelbare keren gecoverd, onder meer door The Beatles. Het wereldberoemde nummer werd samen met bijvoorbeeld Bach en Mozart meegestuurd aan boord van de ruimtesonde Voyager I, als aards visitekaartje voor ruimtewezens.

"Berry was begin jaren 60 creatief een beetje opgedroogd, maar toen coverden The Beatles en The Rolling Stones ineens al die nummers van hem en was hij weer populair", legt Kamer uit.

Berry's carrière had te lijden onder veroordelingen wegens een relatie met een minderjarig meisje en belastingontduiking. "Hij had altijd wel wat", stelt Kamer. "Het was niet de meest sympathieke man. Keith Richards zei nadat hij hem had ontmoet ook dat hij zeer teleurgesteld in hem was, als persoon."

Vorig jaar had Berry ter ere van zijn 90ste verjaardag nog een nieuw album uitgegeven, zijn eerste in 38 jaar. Daarop speelde hij ook met zijn kinderen Charles jr. en Ingrid.

ANP
Tijdens een optreden in 1987

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl