Hulpgoederen in een magazijn voor een eerdere hulpactie van Giro 555
NOS NieuwsAangepast

10 miljoen euro én actiedag op tv tegen hongersnood in Afrika

De inzamelingsactie op Giro555 tegen hongersnood in Afrika heeft sinds 6 maart meer dan 10 miljoen euro opgeleverd. En er is meer goed nieuws voor de samenwerkende hulporganisaties: 29 maart wordt een nationale actie op radio en tv uitgezonden. Het is nog niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren.

De eerste voorbereidingen voor acties door scholen, verenigingen, sportbonden en particulieren zijn al in gang gezet.

Hongersnood

“10 miljoen euro is een fantastisch resultaat van 10 dagen fondsenwerving. Dit is een mooie start, maar we gaan door met de actie omdat er heel veel geld nodig is”, zegt oud-Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks) van Giro555.

De nood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië is hoog. 20 miljoen mensen balanceren op de rand van hongersnood. In heel Europa zijn nationale acties gaande of op handen om geld in te zamelen, zeggen de hulporganisaties.

Dodelijke combinatie

"Zo'n grote ramp, verspreid over vier grote gebieden, is ongekend", aldus Karimi. "Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen."

Oxfam Novib zegt dat er in de landen sprake is van een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld. Bij een inzamelingsactie om honger in Afrika te bestrijden denken veel mensen terug aan die ene grote actie in 1985. Met het 16 uur durende benefietconcert Live Aid werd een opbrengst van meer dan 150 miljoen pond opgehaald, veel en veel meer dan de ongeveer 1 miljoen pond waarop gerekend was.

De vorige Giro555-actie werd georganiseerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Nepal. Hiervoor werd ongeveer 25 miljoen euro ingezameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl