Drugsoorlog Filipijnse president van steeds meer kanten onder vuur
De kritiek op de Filipijnse president Duterte en zijn harde anti-drugsbeleid zwelt verder aan. Vorige maand gingen duizenden katholieken de straat op om te protesteren; gisteren probeerde een lid van de oppositie een afzettingsprocedure in gang te zetten.
"Hij had een waslijst met klachten, variërend van het bedriegen van de bevolking tot betrokkenheid bij massamoord", zegt correspondent Michel Maas.
Dat moest volgens het parlementslid voldoende zijn om de afzettingsprocedure in gang te zetten. Maar hij heeft weinig kans van slagen, zegt Maas. "Duterte heeft nog veel steun in het parlement. De oppositie begint zich te roeren, maar is zwak tegenover deze president."
Sinds Duterte aan de macht is, treedt de politie hard op tegen mensen die ervan worden beschuldigd drugsdealers en drugsgebruikers te zijn. Daarbij zijn meer dan 7700 mensen om het leven gekomen, van wie zeker 2500 mensen bij politie-operaties.
De kritiek op Duterte komt inmiddels van alle kanten. Zo hebben onlangs twee mensen verklaard dat Duterte opdracht gaf voor duizenden moorden in Davao, waar hij ruim twintig jaar burgemeester is geweest. De getuigen waren lid van de moordeskaders die door de stad gingen. "Dat zijn cruciale getuigenissen", zegt Maas. Op basis van die getuigenissen volgt er misschien een klacht bij het Internationaal Gerechtshof.
Duterte is ook beschuldigd door zijn vice-president. "Die heeft onder meer de Verenigde Naties opgeroepen om te helpen Duterte weg te werken." Ook de Europese Unie roert zich: daar is een verzoek aangenomen om de Filipijnse president op te roepen de kritische senator Leila de Lima vrij te laten.
Duterte wordt steeds meer belaagd door critici die vinden dat het nu wel genoeg is geweest.
De Lima had kritiek op het harde anti-drugsbeleid van Duterte en was voorzitter van een Senaatscommissie die daar onderzoek naar deed. Ze werd door aanhangers van de president vervangen als voorzitter van de commissie. Niet lang daarna werd ze beschuldigd van het aannemen van drugsgeld en werd opgepakt.
"Duterte wordt dus in binnen- en buitenland steeds meer belaagd door critici die vinden dat het nu wel genoeg is geweest met de moordpartijen en de rechteloosheid in het land", zegt Maas. "Die vinden dat de Filipijnen van hem verlost moeten worden."