NOS NieuwsAangepast

Protest in Filipijnen tegen drugsbeleid Duterte

Duizenden katholieken zijn in de Filipijnse hoofdstad Manilla de straat op gegaan om te protesteren tegen het anti-drugsbeleid van president Duterte. Volgens de organisatoren van de protesttocht waren er 50.000 mensen aanwezig. De politie houdt het op 10.000 demonstranten.

Sinds president Duterte aan de macht is in de Filipijnen treedt de politie hard op tegen mensen die ervan worden beschuldigd drugsdealers en -gebruikers te zijn. Daarbij zijn meer dan 7700 mensen om het leven gekomen. Zeker 2500 mensen zijn bij politie-operaties gedood, van de rest loopt het onderzoek nog.

Meest hypocriet

Duterte zelf herhaalde dit weekend dat de campagne wat hem betreft een groot succes is. Maar volgens aartsbisschop Socrates Villegas is het geweld dat wordt gebruikt niet de oplossing. "Het is verkeerd de mensen die moorden om te brengen. Het aantal moordenaars wordt daar alleen maar mee vergroot," aldus de aartsbisschop.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft veel invloed in de Filipijnen. Een overgrote meerderheid van de bevolking is rooms-katholiek. Duterte heeft zich daar in het verleden weinig van aangetrokken. Zo noemde hij de kerk ooit "de meest hypocriete instelling".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl