President Duterte inspecteert in beslag genomen vuurwapens
NOS Nieuws

Duterte wil zes maanden extra voor anti-drugsoorlog

De Filipijnse president Duterte heeft een half jaar extra nodig voor zijn oorlog tegen drugs. "Ik kwam er pas achter hoe ernstig het probleem is, toen ik president werd", zei hij vandaag op een persconferentie.

Duterte werd in mei gekozen, mede dankzij zijn belofte dat drugscriminaliteit in drie tot zes maanden verleden tijd zou zijn. Dat is hem niet gelukt.

Sinds Duterte president is, zijn er naar schatting 3500 mensen gedood in de regeringscampagne tegen drugs. Een derde van die slachtoffers viel bij confrontaties met de politieagenten, twee derde bij aanvallen door "onbekende groeperingen", aldus de politie.

Zo'n 600.000 mensen, veelal drugsgebruikers, hebben zichzelf aangegeven bij de politie uit angst dat ze gedood worden. De meeste drugsgebruikers in de Filipijnen gebruiken shabu, een oppeppend middel dat in Nederland bekend is onder de naam methamfetamine of crystal meth.

Doodseskaders

De president zei eerder dat er veel mensen gedood zouden worden, "totdat de laatste dealer van de straat is". Ook daar kwam hij vandaag van terug: "Al zou ik het willen, ik kan ze niet allemaal doodmaken".

Voordat Duterte aantrad als president, was hij ruim twintig jaar burgemeester van de miljoenenstad Davao. Ook daar stond hij bekend als een hardliner in de strijd tegen drugs. Hij zou doodseskaders hebben aangestuurd die op pad gingen om criminelen om te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl