De Duitse bondskanselier Merkel
NOS NieuwsAangepast

Merkel 'heel blij' met Nederlandse verkiezingsuitslag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft verheugd gereageerd op de verkiezingsuitslag in Nederland. Volgens haar is de uitslag een goede dag voor de democratie. "Ik ben heel blij dat een hoge opkomst heeft geleid tot een zeer pro-Europees resultaat. En dat enkele dagen nadat Nederland volstrekt onacceptabele beweringen en bedreigingen vanuit Turkije heeft moeten verdragen."

Merkel heeft ook al gebeld met Mark Rutte om hem te feliciteren. In dat gesprek zei ze zich te verheugen op de voortzetting van "de goede samenwerking als vrienden, buren en Europeanen". Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een jubelstemming in Duitsland, dat zelf in september een nieuw parlement kiest, zowel bij politici als in de media. Die jubelstemming is goed terug te zien in een tweet van Peter Altmaier, de kabinetschef van Merkel.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland is wel teleurgesteld over de uitslag. Weliswaar heeft de PVV zetels gewonnen, maar "we hadden Wilders een betere uitslag toegewenst", zei AfD-leider Frauke Petry. Ze denkt dat Wilders wellicht niet altijd de juiste toon heeft aangeslagen.

Europese Commissie

De eerste man van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft Rutte met zijn overwinning gefeliciteerd. Hij noemt de uitslag een inspiratie voor velen. "De Nederlanders hebben overweldigend gekozen voor Europese waarden, voor een vrije en tolerante maatschappij in een welvarend Europa."

Thomas Spekschoor, NOS-correspondent in Brussel, vindt het opmerkelijk dat Juncker zijn mening geeft over de uitslag. Doorgaans houdt de Europese Commissie zich na verkiezingsuitslagen op de vlakte.

Frankrijk

Frankrijk kiest over ruim een maand een nieuwe president en er werd met argusogen gekeken naar de prestaties van de PVV. Marine Le Pen van het Front National is een geestverwant van Wilders. Volgens correspondent Frank Renout is de overwinning van de VVD een tegenvaller voor Le Pen, "al zal ze dat niet hardop zeggen".

In een eerste reactie noemt de secretaris-generaal van het Front National de zetelwinst van de PVV een succes. "Het is een zege, ook al is het niet de definitieve overwinning." Volgens opiniepeilingen maakt Le Pen een grote kans om de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen te winnen.

Wel wordt verwacht dat ze in de tweede ronde wordt verslagen door de liberale kandidaat Emmanuel Macron. In een reactie op de uitslagen zei Macron dat "Nederland stand heeft gehouden tegenover extreem-rechts".

België

Ook de liberale Europarlementariër Guy Verhofstadt reageerde enthousiast. "VVD veruit de grootste, D66 flink gegroeid. De pro-Europese partijen zitten in de lift. Nederland blijft een liberaal en pro-Europees bolwerk", meldde de Europese geestverwant van de VVD en D66.

Media

De verkiezingen in Nederland werden gevolgd door talloze journalisten uit het buitenland. Zij hadden gerekend op een nek-aan-nekrace tussen VVD en PVV en zijn verrast door de uitslag. Zo schrijft het Amerikaanse persbureau AP dat de "anti-islam-oproerkraaier Geert Wilders" een onverwacht tegenvallend resultaat heeft behaald door ver achter de VVD te eindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl