NOS NieuwsAangepast

Buitenlandse pers: 'Rutte is als Hansje Brinker' en 'klap voor populisme'

Wilders is verslagen en Rutte is de grote winnaar, dat is wat buitenlandse media hoofdzakelijk schrijven over de verkiezingsuitslag. Vanwege de brexit en de overwinning van Donald Trump werd over de grenzen reikhalzend uitgekeken naar wat de Nederlanders zouden stemmen.

Amerikaanse media concluderen dat de 'populistische lente' in Europa niet heeft doorgezet. "Populisten schieten tekort", schrijft de The New York Times. "Klap voor populisme", is de voorpagina van CNN. Op de afbeelding is PVV-leider Geert Wilders te zien met een neutrale uitdrukking op zijn gezicht. De tekst eronder: anti-islamkandidaat duidelijk verslagen.

In journaals wereldwijd wordt uitgebreid aandacht besteed aan het volgens hen tegenvallende aantal zetels van de PVV.

Volgens de Franse krant Le Figaro is de uitslag "een deceptie voor de extreem-rechtse Geert Wilders". De polarisering is een van de hoofdthema's voor de tientallen buitenlandse journalisten die verslag doen vanuit Den Haag.

"Mijn moeder heeft nog nooit gestemd", zegt een moslim tegen het Franse persbureau AFP. "Maar nu heeft ze de hele familie aangemoedigd te gaan stemmen, omdat de situatie ernstig is."

Op de website van Al Jazeera staat dat de "anti-islamonruststoker Wilders" gemakkelijk is verslagen door Rutte. Volgens de nieuwszender uit Qatar denken veel Nederlanders dat het belang van de PVV'er wordt overdreven.

Nederland blijft pro-Europees, schrijft het Duitse persbureau DPA. In een analyse wordt beschreven dat een uittrede uit de EU, zoals door Groot-Brittannië, met de huidige uitslag onwaarschijnlijk is. "Wilders heeft zijn idool Donald Trump niet kunnen evenaren."

Premier Rutte heeft de anti-EU-uitdaging van Wilders afgeslagen, meldt de BBC. Een verslaggever beschrijft hoe het nummer Happy van Pharrell Williams door de zaal schalt, waar de VVD de overwinning viert. De Britten melden ook het historische verlies van de PvdA.

Ons politieke systeem is voor een sommige buitenlandse verslaggever overigens erg verwarrend. "Uitvogelen welke partijen er zijn, is een uitdaging voor correspondenten", zegt een Britse journalist in Den Haag.

Buitenlandse pers: Nederlandse politiek is soep met letters

De Italiaanse krant La Stampa vergelijkt Mark Rutte met Hansje Brinker, de jongen die Haarlem beschermde door zijn vinger in de dijk te steken. "Velen hopen dat hij het xenofobe populisme stopt dat Europa overspoelt met euroscepsis."

De premier heeft geprofiteerd van de diplomatieke rel met Turkije, schrijft het Australische dagblad Sydney Morning Herald. Die conclusie trekken meer kranten, waaronder ook Turkse. Hürriyet meldt dat de verkiezing gekenmerkt werd door de crisis tussen beide landen. Dat de VVD de grootste partij is geworden, wordt gemeld als een grote verrassing. "De racistische leider Wilders" bleef onder de VVD steken, meldt het Turkse dagblad Internethaber.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl