Werkgevers mogen eisen dat het personeel zich neutraal kleedt
NOS NieuwsAangepast

Baas mag hoofddoek op werkvloer verbieden

Werkgevers mogen hun personeel verbieden een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Een Belgische vrouw was naar het hof gestapt, omdat haar werkgever, beveiligingsbedrijf G4S, haar had gevraagd om geen hoofddoek meer te dragen. Ze weigerde dat en voor G4S was dat in 2006 reden om haar te ontslaan. Ook een vrouw uit Frankrijk die op haar werk een hoofddoek wilde dragen had een zaak aangespannen.

Het Europees Hof van Justitie zegt nu dat bedrijven het personeel mogen opdragen om neutrale kleding te dragen. De uitspraak geldt niet alleen voor hoofddoeken, maar voor alle religieuze, filosofische en politieke symbolen. In de praktijk zal deze uitspraak vooral van invloed zijn op personeel dat in direct contact komt met de klant.

Bedrijfsreglement

Een bedrijf moet het dan wel in een bedrijfsreglement hebben vastgelegd. In dat geval is er volgens het hof geen sprake van discriminatie.

Is er geen reglement en een werkgever komt tegemoet aan de wens van een klant die niet door iemand met een hoofddoek wil worden geholpen, dan maakt hij zich wel schuldig aan discriminatie.

Geen vrijbrief

Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in Nederland, keek uit naar de uitspraak. Volgens haar moest het hof twee belangrijke rechten tegen elkaar afwegen. "Het gaat aan de ene kant om het recht van gelijke behandeling en aan de andere kant om het recht van bedrijven om de neutraliteit en onafhankelijkheid van het bedrijf vorm te geven."

Volgens haar geeft deze uitspraak geen vrijbrief voor het verbieden van een hoofddoek op het werk, omdat bedrijven dus niet alleen het dragen van religieuze symbolen mogen verbieden. De uitspraak is veel breder.

Bovendien zijn er nog wel wat voorwaarden: "Ook als zo'n regeling heel neutraal op papier staat, dan nog kan het zo zijn dat die in de praktijk discriminerend is voor mensen met een bepaalde godsdienst. Een bedrijf of instelling moet goed uitleggen waarom het uitstralen van neutraliteit zo belangrijk is dat zo'n verbod passend is."

Het College oordeelde eerder in Nederland dat een griffier van een rechtbank wel het recht had om een hoofddoek te dragen tijdens haar werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl