Een vrouw draagt een hoofddoek
NOS Nieuws

Tilburgs tuincentrum weigert kassière om hoofddoek

In Tilburg is een vrouw die solliciteerde op een vacature als kassière bij een tuincentrum geweigerd, omdat ze een hoofddoek draagt. "Zoiets past niet binnen onze bedrijfscultuur", zegt de eigenaar van Groenrijk Tilburg tegen het Brabants Dagblad.

De 20-jarige Saloua Elhajou reageerde op een vacature bij het tuincentrum. "Ik kreeg te horen dat ik alleen welkom was voor een gesprek als ik bereid was zonder hoofddoek te werken", vertelt ze. "Ik zei dat ik mijn hoofddoek best op een losse manier wil dragen, maar dat was niet genoeg."

De eigenaar van Groenrijk Tilburg vindt dat vanzelfsprekend. "We willen hier ook geen personeel met neusringen en piercings. Als iemand een tatoeage heeft, dan mag die ook niet zichtbaar zijn tijdens het werk."

Religieuze voorschriften

Het is wettelijk niet toegestaan om een werknemer te weigeren op basis van zijn godsdienst. Volgens het College voor de Rechten van de Mens moet iedereen op het werk in beginsel religieuze voorschriften kunnen volgen. Het dragen van een hoofddoekje valt daaronder.

Toch gebeurt het weigeren vaker. Vorig jaar wees een uitzendbureau uit Roosendaal een stagiaire af, omdat zij mogelijk een hoofddoek zou gaan dragen. In Amsterdam werd in 2014 een studente geweigerd omdat ze een hoofddoekje droeg. Na een klacht bij het Meldpunt Discriminatie mocht zij alsnog solliciteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl