NOS Nieuws

Duitse docentes mogen wel hoofddoek dragen

Einde verbod hoofddoekjes Duitse docenten

Duitse docenten op openbare scholen mogen toch een hoofddoek dragen. De hoogste rechter in Duitsland, het Constitutioneel Hof, heeft geoordeeld dat het bestaande verbod ongrondwettelijk is. In 2003 stond datzelfde Hof het verbod nog toe.

De uitspraak van de rechters in Karlsruhe komt na een klacht van twee Duitse docenten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar geldt al jaren een verbod op de hoofddoek in de klas van openbare scholen. Tegelijkertijd zijn christelijke symbolen expliciet toegestaan in de wetgeving van de deelstaat. Die ongelijkheid was voor de docenten reden beroep aan te tekenen bij het Hof.

Bevoorrecht

Het Hof oordeelt nu dat het onderscheid tussen het christelijke geloof en de islam in strijd is met de vrijheid van religie. Voor alle geloven moeten dezelfde wetten gelden. Een aantal deelstaten heeft de afgelopen jaren echter een verschil gemaakt en het christendom volgens het Hof bevoorrecht.

Verder oordelen de rechters dat een hoofddoekverbod alleen mag worden ingesteld als de normale gang van zaken op een school wordt verstoord. Of als de neutraliteit van de overheid in het geding is.

Niet alle deelstaten hebben een hoofddoekverbod. Evenmin wordt daar onderscheid gemaakt tussen geloven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl