Hosni Mubarak in een ziekenhuisbed in de rechtszaal drie jaar geleden
NOS Nieuws

Egyptische oud-president Mubarak komt vrij

De voormalige president van Egypte, Hosni Mubarak, wordt deze week vrijgelaten. Mubarak zit sinds 2011 vast. Hij verblijft al jaren in een militair ziekenhuis, omdat hij met gezondheidsproblemen kampt.

Het besluit van de officier van justitie om de oud-president vrij te laten, volgt op vrijspraak eerder deze maand door de hoogste rechters in het land.

Na zijn val in 2011 werd Mubarak gearresteerd voor verantwoordelijkheid voor de dood van ruim 800 demonstranten tijdens de volksopstand eerder dat jaar. Ook werd hij verdacht van verduistering en corruptie.

Sindsdien zijn er meerdere rechtszaken geweest. In 2012 kreeg hij levenslang voor het laten doodschieten van de betogers, maar in 2014 moest dat proces over gedaan worden. Dat is nu in vrijspraak geëindigd.

In een andere rechtszaak is hij wel veroordeeld voor corruptie. De drie jaar die hij daarvoor kreeg, heeft hij inmiddels uitgezeten.

Arabische lente

Het bewind van Mubarak kwam op 11 februari 2011 ten einde na wekenlange protesten, voornamelijk op het Tahrirplein in Caïro. Ook in omliggende landen kwam de bevolking tijdens de "Arabische lente" in opstand tegen onderdrukking.

Mubarak was de derde generaal die het land leidde sinds de militaire staatsgreep van 1952. De huidige president, Abdel Fattah al-Sisi, onderdrukt het volk volgens mensenrechtenorganisaties meer dan Mubarak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl