De Egyptische oud-president Mubarak achter de tralies in 2012
NOS Nieuws

Drie jaar cel voor Mubarak wegens corruptiezaak

Een rechtbank in Caïro heeft de Egyptische oud-president Hosni Mubarak (87) veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie. Mubaraks zoons Alaa en Gamal kregen dezelfde straf opgelegd. Ook moeten ze allemaal een boete betalen.

De rechtbank achtte bewezen dat de drie tijdens de ambtsperiode van Mubarak ruim veertien miljoen euro aan staatsgeld hebben verduisterd.

Het geld was bedoeld voor onderhoud aan het presidentiële paleis maar werd besteed aan het verfraaien van de privéwoningen van de familie.

Cassatie

Een jaar geleden werd Mubarak in dezelfde zaak ook al veroordeeld tot drie jaar cel en zijn zoons tot vier jaar. Maar in januari oordeelde het hof van cassatie dat de zaak over moest vanwege procedurefouten.

Het is niet duidelijk of de jaren die Mubarak al in de cel heeft doorgebracht, van de straf worden afgetrokken.

Demonstranten

De oud-president trad in februari 2011 af na massale protesten tegen zijn 30 jaar lange alleenheerschappij. Vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van honderden demonstranten door de inzet van de Egyptische veiligheidstroepen moet Mubarak nogmaals voor de rechter verschijnen.

In december vorig jaar tekende het Openbaar Ministerie in die zaak beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank om Mubarak niet te vervolgen. Volgens de aanklager is die beslissing niet goed getoetst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl