NOS NieuwsAangepast

CDA: associatieverdrag met Turkije opzeggen

Het CDA wil af van het associatieverdrag met Turkije. Op grond van dat verdrag mogen Turken in Nederland hun Turkse paspoort houden en hoeven ze niet in te burgeren. Lijsttrekker Buma zei in het tv-programma Buitenhof dat dat een van de redenen is voor de gebrekkige integratie van Turken.

Buma wees op de demonstranten die gisteravond in Rotterdam zwaaiden met de Turkse vlag en het hadden over hun minister als ze spraken over minister Kaya. "Dat is toch het bewijs dat de inburgering van de Turken in Nederland is mislukt", zei hij.

Trouw gezworen aan Turkije

"Veel van die demonstranten zijn in Nederland geboren, maar ze hebben in Turkije hun dienstplicht vervuld. Ze hebben trouw gezworen aan Turkije, en mogen gewoon terugkeren naar Nederland en hebben een Nederlands paspoort.

Als het associatieverdrag geschrapt is, wordt volgens Buma het hebben van één paspoort weer de norm. Bovendien kan ons land dan weer voorwaarden stellen aan de inburgering van Turken. Het verdrag stamt uit 1963, en is afgesloten met de EU.

Sterke band met Ankara

Volgens GroenLinks-lijsttrekker Klaver, ook aan tafel bij Buitenhof, heeft Nederland de inburgering van Turken te veel overgelaten aan de conservatieve Turkse organisaties die een sterke band hebben met Ankara. Hij is niet voor het schrappen van het associatieverdrag.

"De toon die Nederland gisteren gekozen heeft was terecht heel hoog. Maar ik hoop dat we de komende dagen de verhoudingen weer wat kunnen normaliseren", zei Klaver.

Buma vindt het niet goed dat het kabinet nu aandringt op deëscalatie van het conflict. "We moeten niet steeds bij Turkije bedelen om een deal. Het is duidelijk dat Erdogan de baas wil spelen in Nederland. Wij moeten duidelijk maken dat dat niet gebeurt. Wij zijn de baas."

Buma en Klaver eens over Nederlandse maatregelen, maar hoe nu verder?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl