NOS NieuwsAangepast

Kaya beklaagt zich over 'grof' Nederlands optreden

De Turkse minister Kaya heeft zich op een persconferentie in Turkije beklaagd over de manier waarop ze is behandeld in Nederland. Ze zegt dat Nederland haar van haar fundamentele rechten heeft beroofd en dat ze naar Duitsland gedeporteerd werd, zonder dat ze de kans kreeg landgenoten te ontmoeten.

Het optreden van de Rotterdamse politie beschreef ze als grof en ruw. Vijf leden van haar gevolg zijn vastgezet en Turkse staatsburgers zijn aangevallen door honden en paarden, aldus de minister.

'We werden onmenselijk en onethisch behandeld'

De minister van Buitenlandse zaken Cavusoglu twitterde later foto's waarop volgens hem te zien is hoe een demonstrant in Rotterdam door een hond in zijn been wordt gegrepen. Wat eraan vooraf ging, is onduidelijk.

Wat gebeurde er vannacht in Rotterdam?

Op het vliegveld van Istanbul zei Kaya dat het haar bedoeling was in het Turkse consulaat in Rotterdam een pleidooi te houden voor een ja-stem bij het Turkse referendum in april en dat ze zich niet wilde mengen in Nederlandse binnenlandse aangelegenheden.

Kaya beschuldigt Nederland van ondemocratisch handelen. Dat land heeft afscheid genomen van de vrijheid van meningsuiting en de bewegingsvrijheid, zei ze.

Minister Albayrak van Energie, die naast Kaya zat bij de persconferentie, omschreef de gebeurtenissen als een nacht van schande voor Nederland.

De minister kwam naar Rotterdam tegen het advies van de Nederlandse regering in. Ze kreeg geen toestemming om het consulaat in te gaan en mocht geen toespraak houden. Na uren zonder beweging in de zaak werd ze als ongewenste vreemdeling uitgezet naar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl