Bouman geeft toelichting op zijn vertrek bij de Nationale Politie
NOS NieuwsAangepast

'Suggestie dat ik ondernemingsraad heb omgekocht, is onzin'

door Robert Bas en Remco Andringa

Thuis aan de eettafel doet Gerard Bouman voor het eerst zijn verhaal, al wil hij niet voor de camera of microfoon. Sinds het begin van de affaire rond COR-voorzitter Frank Giltay, vermeed hij de openbaarheid. "Ik heb lang moeite gehad om mijn mond te houden, maar ik werd geadviseerd niet te reageren op onzinberichten en verdachtmakingen", zegt de oud-korpschef.

Ten tijde van het feestje in het Amstel Hotel, was ik feitelijk al weg en bemoeide ik me niet meer met het korps.

Gerard Bouman, oud-korpschef

Hij heeft afstand kunnen nemen, zegt hij nu, maar reageert soms toch fel. "Dat ik declaraties van de COR heb getekend is volslagen onzin." Giltay vertrouwde hij tot op het bot. Daarom leende hij hem ooit 4000 euro toen de COR-voorzitter en zijn vrouw in de problemen zaten. Daar was niets geheimzinnig aan, meent Bouman. "Ik heb dat zelf verteld."

'Moeilijke start'

De vraag of er voldoende toezicht was op de uitgaven van de COR, kan Bouman snel beantwoorden. "Het antwoord is nee. De vraag wie eindverantwoordelijk is: dat ben ik." Maar hij wil dat ook gekeken wordt naar de omstandigheden. De start van de Nationale Politie was moeilijk.

"De staf was zwaar onderbezet. De personele reorganisatie was nog niet begonnen. We moesten rekening houden met herplaatsingen en konden mensen niet permanent plaatsen. Bovendien mochten we niemand van buiten halen. Dat betekent dat op afdelingen waar nu 25 man zitten, er toen maar vijf waren. Bovendien was er veel verloop. Met als gevolg dat er te weinig toezicht was op alle uitgaven."

Korpschef Erik Akerboom staat de pers te woord over het onderzoek naar Bouman

Limieten creditcards

Dat hij heeft getekend voor verhoging van de limiet op de creditcard van Giltay acht hij goed mogelijk. "Maar ik kan het me niet herinneren. Dat limieten van creditcards worden verhoogd, gebeurt regelmatig. Bijvoorbeeld voor speciale afdelingen van de landelijke eenheid. Undercover-agenten hebben het nodig om hun werk te kunnen doen."

Bouman tekende de aanvragen, maar het voorwerk werd gedaan door een stafmedewerker. Declaraties van de COR tekende hij pertinent niet. "Dat werd door iemand van de staf gedaan. En ten tijde van het feestje in het Amstel Hotel, was ik feitelijk al weg en bemoeide ik me niet meer met het korps."

Het was een turbulente periode.

Gerard Bouman, oud-korpschef

'Onzin'

Dat de COR een jaarbudget van 1,6 miljoen euro had, is volgens Bouman niet bijzonder. "Het ging bij de vorming van de Nationale Politie om een enorme schaalvergroting. En tegelijkertijd werd de medezeggenschap teruggebracht van 500 naar 200 fte’s. De COR had veel ondersteuning nodig. De suggestie dat ik de COR heb omgekocht, is onzin."

Bouman zegt nooit signalen te hebben gehad dat het mis was met de uitgaven van de COR. "Wel dat er relatief veel geld naar de medezeggenschap ging. Maar nogmaals: het was een turbulente periode. De COR had veel ondersteuning nodig. Ik dacht dat het later wel omlaag kon."

De oud-korpschef pleit er voor dat ook wordt gekeken naar de omstandigheden van de start van de Nationale Politie. De commissie onder leiding van oud-topambtenaar Ruys heeft echter maar een beperkte onderzoeksopdracht. Daarom zou het goed zijn als een parlementair onderzoek komt, vindt Bouman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl