Oud-korpschef Bouman werkt niet meer mee aan fraude-onderzoek COR
Oud-korpschef Gerard Bouman werkt niet langer mee aan het onderzoek naar de uitgaven door de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Volgens hem is een van de leden van de onderzoekscommissie vooringenomen. Dat zou zijn gebleken tijdens het gesprek dat Bouman onlangs met de commissie had.
De commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Maarten Ruys is in november door toenmalig minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ingesteld. De commissie onderzoekt wat de rol was van Bouman, maar ook die van het ministerie en die van de ministers Opstelten en Van der Steur zelf bij de affaire rond COR-voorzitter Frank Giltay.
Die kwam in opspraak nadat bekend was geworden dat een deel van het budget van 1,6 miljoen euro van de COR was opgegaan aan buitenlandse reizen, luxe etentjes en feesten. Giltay trad af en tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek. De commissie onderzoekt onder meer of Bouman de medewerking van Giltay bij de reorganisatie heeft 'gekocht'.
Als we nu in een rechtszitting zouden zitten, dan zou ik u nu wraken.
Bouman kwam op 23 februari in aanvaring met de commissie toen het ging over de limiet op de creditcard van Giltay. Die was verhoogd naar 10.000 euro. Commissielid Sylvie Bleker-van Eyk, hoogleraar integriteitsmanagement, noemde dat "waanzin". Bouman protesteerde direct. "Als we nu in een rechtszitting zouden zitten, dan zou ik u nu wraken", zei hij.
Bleker bood haar excuses aan, maar voor Bouman is de kous daarmee niet af. Hij twijfelt aan haar objectiviteit en wil dat ze vervangen wordt. "Ze heeft spijkerhard laten blijken dat ze vooringenomen is. Ik vind dat deze vrouw de eer aan zichzelf moet houden."
'Dit is Kafka'
De commissie wil volgens Bouman pas na afronding van het rapport ingaan op zijn bezwaar. Voor Bouman is dat onacceptabel. Ook in voorzitter Ruys heeft de oud-korpschef hierdoor geen vertrouwen meer. "Dit is Kafka", zegt Bouman.
Hij heeft minister Blok vanmorgen per brief op de hoogte gebracht. Hij ziet een uitweg uit de nu ontstane impasse. "Ik stel voor om derden te benoemen uit bijvoorbeeld de rechterlijke macht die naar deze kwestie kijken. Laat hen bekijken of mijn vermoeden van vooringenomenheid klopt. Ik leg me bij voorbaat bij de uitkomst neer."
De brief van de oud-korpschef is aangekomen bij het ministerie. Zijn brief wordt bestudeerd voor er een reactie wordt gestuurd, zegt een woordvoerder.
Boycot
De onderzoekscommissie wil niet zeggen of de boycot van Bouman invloed heeft op het onderzoek.
"We voeren op dit moment nog gesprekken met de betrokkenen en geven geen commentaar op de inhoud van het werk van de commissie", zegt een woordvoerder. Wanneer het onderzoeksrapport klaar is, is nog niet bekend.
Pijnlijk
De Nederlandse Politiebond noemt het pijnlijk dat Bouman de commissie niet meer vertrouwt. "Bouman is een van de belangrijkste getuigen, dus het is een probleem als hij zijn verhaal niet goed kwijt kan", zegt voorzitter Jan Struijs. "Ik verwacht dat minister Blok dit signaal serieus neemt en ook bij andere getuigen nagaat of zij een vergelijkbare ervaring hebben."