Gerard Bouman stapte in 2016 op als korpschef bij de Nationale Politie
NOS NieuwsAangepast

Bouman gaf vaker baangarantie aan agenten in opspraak

Voormalig korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie heeft in totaal acht agenten de garantie gegeven dat ze bij de politie konden blijven werken, ook na een eventuele strafrechtelijke veroordeling voor betrokkenheid bij een incident.

Bekend was al dat hij baangaranties had gegeven aan vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag in 2015. De Arubaan overleed, volgens het OM als gevolg van het geweld van de agenten. Twee van hen worden vervolgd.

Vuurwapengebruik

Minister Blok schrijft nu aan de Tweede Kamer dat Bouman nog drie agenten zo'n toezegging heeft gedaan. In alle drie de gevallen was er sprake van vuurwapengebruik door de politiemensen. De zaken speelden in 2010, 2012 en 2013.

Een van de betrokken agenten is ook daadwerkelijk veroordeeld door de rechter. Dat vonnis hield stand tot bij de Hoge Raad. Volgens Blok verricht deze agent nu "werkzaamheden zonder publiekscontacten bij de politie".

In de andere zaken is geen vervolging ingesteld of is de agent door het gerechtshof ontslagen van alle rechtsvervolging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl