Dave Brailsford, baas van Team Sky
NOS WielrennenAangepast

Sky: wel fouten gemaakt, maar geen overtredingen

In een uitgebreid document heeft Team Sky tekst en uitleg gegeven bij de vele vragen die zich de afgelopen weken hebben opgestapeld. De Britse ploeg raakte meerdere keren in opspraak omdat er diverse zaken aan het licht kwamen waarbij vraagtekens gezet konden worden.

Zo moest de ploeg in de verdediging nadat hackerscollectief Fancy Bears had onthuld dat Bradley Wiggins drie keer voor de start van een grote ronde de ontstekingsremmer triamcinolone had gebruikt. Ook kon de ploeg niet bewijzen dat er een onschuldig middel in een pakketje zat dat van Engeland naar Frankrijk werd getransporteerd ten tijde van de Dauphiné in 2011. Het ging zelfs zo ver dat het Britse parlement besloot een onderzoekscommissie in te stellen naar het reilen en zeilen bij Team Sky.

Nu is er dus de uitleg van de ploeg, bij monde van teambaas Dave Brailsford. Hij zegt dat er dingen niet goed zijn gegaan binnen de ploeg. Maar hij benadrukt dat er een verschil is tussen procedurele fouten en overtredingen. Van dat laatste is volgens hem geen sprake.

Nog veel vragen

Toch blijven er na de uitleg van Brailsford veel vragen. Want waarom bestelde de ploeg in vier jaar tijd 55 doses triamcinolone terwijl Wiggins er - met een doktersattest - maar drie gebruikte? Veel doses zijn gebruikt voor de behandeling van het personeel (niet-wielrenners) van de ploeg of werden gebruikt in de privékliniek van de ploegarts, aldus Team Sky. De ploeg wil vanwege privacy niet vertellen aan wie dat middel dan verstrekt is.

De ploeg legt ook uit waarom het niet verboden middel fluimucil vanuit Engeland naar Frankrijk werd getransporteerd, terwijl fluimucil ook in elke apotheek in Frankrijk te verkrijgen is. Volgens de lezing van Sky is dat omdat de dosering werkzame stof in de Franse versie anders is dan die Sky gebruikt.

Computer weg

Het een en ander is voor Sky lastig te bewijzen omdat praktisch alle bewijsmateriaal is verdwenen. Dokter Freeman, de arts van de ploeg, had al zijn gegevens en de behandelwijze volgens protocol moeten uploaden naar een gedeelde server, zodat alle andere artsen van de ploeg erbij konden. Freeman bewaarde alles echter lokaal op zijn computer, zonder die informatie met de anderen te delen. Toen in 2014 de laptop van Freeman gestolen werd, verdween ook veel bewijsmateriaal.

Het protocol voor het delen van informatie is inmiddels aangescherpt, aldus Brailsford in de uitgebreide verklaring.

Positie Brailsford nog houdbaar?

Een groot aantal renners en de raad van bestuur van Sky staan vierkant achter Brailsford. Zij vinden dat hij gewoon aan kan blijven. NOS-wieleranalist Danny Nelissen is het daar niet mee eens. "Zijn positie is niet meer houdbaar. Hij heeft bijvoorbeeld over het pakketje fluimucil telkens andere verhalen verteld. Eerst was het voor een Britse wielrenster, Emma Pooley. Toen zij dat ontkende, zou er geen bus van Sky hebben gestaan waar het pakketje afgeleverd zou zijn. Toen er een filmpje van die bus opdook, veranderde Brailsford weer zijn verhaal. Dat kan niet."

Nelissen gaat verder: "Brailsford had de kans om al eerder ten overstaande van de parlementscommissie openheid van zaken te geven over de aanschaf van triamcinolone. Dat deed hij niet. Hij koos er pas voor om in het vandaag verschenen persbericht het een en ander te verklaren. Blijkbaar ging het dus om 55 doses, maar blijkbaar kunnen ze niet meer achterhalen welke niet-renners dit medicijn gebruikten. Zo kun je alle boekhoudingen rechttrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl