Sir David Brailsford op een persconferentie tijdens de Tour de France van 2016
NOS WielrennenAangepast

'Brailsford moet weg bij Sky: hier zou een minister voor aftreden'

Een verdacht pakketje, een bijzonder grote hoeveelheid ontstekingsremmers en vage, wisselende verklaringen daarover: de Britse wielerploeg Team Sky staat al maanden onder druk terwijl een Britse parlementscommissie onderzoek doet naar berichten over mogelijk dopinggebruik.

Volgens NOS-wielercommentatoren Maarten Ducrot en Danny Nelissen is het voor Sir David Brailsford, de Britse baas van de ploeg, tijd om verantwoordelijkheid te nemen: hij moet opstappen. "Hier zou een minister voor moeten aftreden. Het is te vergelijken met de bonnetjesaffaire, dit is belachelijk", zegt Ducrot.

Voor de duidelijkheid: er is geen bewijs dat er binnen Team Sky doping gebruikt is. Maar er spelen wel twee zaken waardoor de ploeg onder grote druk staat.

Ten eerste: de grote hoeveelheid ontstekingsremmers die Team Sky tussen 2011 en 2013 heeft besteld voor Tourwinnaar Bradley Wiggins; volgens de directeur van de Britse antidopingbond veel meer dan nodig was voor één persoon. Voor het gebruik van dit middel, triamcinolone, is een doktersattest nodig.

Pas afgelopen weekend verklaarde Brailsford dat hij zelf een deel van die medicijnen heeft gebruikt, nadat hij in 2008 is geopereerd aan zijn knie. Dat is voor Nelissen de druppel: "Waarom heeft hij dat niet meteen verteld toen hij gehoord werd door de parlementscommissie? Hij is geen wielrenner, hij heeft geen attest nodig. Heeft hij dan een reden om het te verbergen? Dat vind ik verkeerd, zelfs als er geen regels geschonden zijn", aldus Nelissen.

"Hij had de verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat heeft hij niet gedaan, daarom moet hij opstappen bij de ploeg. Zeker omdat Sky zelf zegt dat het zo'n transparante ploeg is." Ducrot sluit zich daarbij aan: "Als we het hebben over transparantie dan is dit kachelhout."

Berucht pakketje

Die transparantie is er ook niet rondom het inmiddels beruchte pakketje met medicijnen dat vlak voor de Dauphiné van 2011 voor Bradley Wiggins van Engeland naar Frankrijk werd gebracht. Er waren verschillende verklaringen over hoe en door wie het pakketje naar Frankrijk was gebracht. Twee maanden zweeg Brailsford over de inhoud, pas toen hij voor het parlement werd gehoord verklaarde hij dat er fluimicil in zat, een legaal middel dat in Frankrijk ook gewoon in de apotheek te koop is.

Volgens Maarten Ducrot zijn er twee scenario's:

"Scenario één: Sky heeft de hele boel opgelicht en heeft middelen gebruikt die niet toegestaan zijn.

Of twee: de ploeg staat zo onder druk dat het management en de renners zich als aangeschoten wild gedragen. Ze gaan te rigoureus te werk om te bewijzen hoe schoon ze zijn. Ze controleren alles, maar dat ene pakketje net niet. Dat komt nu als een boemerang bij ze terug."

"De feiten moeten we nog te weten komen. Maar ze hadden meteen alles moeten vertellen. Nu hebben ze zichzelf belachelijk gemaakt. In beide gevallen moet het management nu weg", vindt Ducrot.

Brailsford is wel een 'Sir'

Zo makkelijk zal het niet gaan, voorspelt hij. "In de politiek werkt het zo, in het wielrennen niet. Vergeet niet: we hebben wel te maken met 'Sir' Dave Brailsford. Hij is de redder van het Britse wielrennen geweest, hij heeft ervoor gezorgd dat er nu zo veel geld is. Het is echt een hotemetoot. En: in de politiek kun je de eer aan jezelf houden. In het wielrennen is het een bekentenis als je aftreedt."

Maar volgens Nelissen is er geen andere optie meer voor Brailsford: "Deze man kan niet aanblijven. Moeten we hem nu weer geloven op zijn blauwe ogen? Als hij aanblijft schaadt hij daarmee ook de wielersport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl