NOS WielrennenAangepast

Sky bestelde voor Wiggins meer verboden middelen dan nodig

'Sky bestelde teveel verboden middelen'

Team Sky heeft tussen 2011 en 2013 meer medicijnen besteld voor Bradley Wiggins dan nodig was voor één persoon. Dat zegt de directeur van de Britse antidopingbond Nicole Sapstead tegen een commissie die onderzoek doet naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky. "Of het was een overdreven hoeveelheid voor één persoon of meer mensen hadden last van hetzelfde probleem."

Het gaat om het middel triamcinolone, een ontstekingsremmer. Dit middel staat op de lijst van verboden middelen, maar mag gebruikt worden op doktersvoorschrift (een zogeheten attest). Bradley Wiggins had een dergelijk attest en gebruikte de remmers vlak voor de Tour van 2011 en 2012 en vlak voor de Giro van 2013.

'Gebruikt het niet zomaar even'

"Ik kan niet speculeren over hoe het gebruikt is", vervolgt Sapstead, "of wanneer het gebruikt is. Maar van wat ik weet, is triamcinolone een middel dat je niet zomaar even gebruikt."

Wiggins zelf heeft verklaard dat hij het middel gebruikte om zijn astmatische klachten te laten verdwijnen. Onafhankelijke artsen noemden het intraveneus gebruik van triamcinolone bij astma "het laatste redmiddel".

Cope was luxe koerier van verdacht pakketje Sky

Sapstead ging ook in op het inmiddels beruchte pakketje met medicijnen dat vlak voor de Dauphiné van 2011 van Engeland naar Frankrijk werd gebracht. In dat pakketje zouden weer andere medicijnen hebben gezeten die Wiggins regelmatig gebruikte.

"We hebben van één bron gehoord wat er in dat pakketje zat. Er zou fluimicil in zitten. Dat is geen verboden middel en het wordt vrij vaak gebruikt door duursporters." Maar of er ook meer in zat dan fluimicil alleen, blijkt moeilijk te achterhalen. "Niemand weet meer wat er precies in dat pakketje zat."

Het pakketje doet vooral veel stof opwaaien, omdat het van Engeland naar Frankrijk werd getransporteerd, terwijl fluimicil gewoon verkrijgbaar is bij elke plaatselijke apotheek in Frankrijk.

Laptop gestolen, dokter ziek

De doktoren van Sky bewaren doorgaans alle medische gegevens. Teamarts Richard Freeman ging over de gegevens van Wiggins. "Hij had de gegevens moeten uploaden naar een server, waar andere doktoren de gegevens in konden zien. Maar hij deed dit om een of andere reden niet", concludeert Sapstead. "In 2014 hoorden we dat zijn laptop was gestolen in Griekenland en dat we daardoor zijn gegevens ook niet meer in kunnen zien."

Freeman zou woensdag getuigen voor een onderzoekscommissie van het Britse parlement die mogelijk dopinggebruik bij Sky onderzoekt. Maar Freeman meldde zich af wegens ziekte. Teammanager Dave Brailsford verscheen eerder al voor de commissie en getuigde dat het pakketje louter fluimicil bevatte. Brailsford kon zijn verklaring echter niet bevestigen met hard bewijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl