Sir Dave Brailsford op een persconferentie tijdens de Tour de France van 2016
NOS WielrennenAangepast

Manager Sky: mysterieus pakketje Wiggins bevatte legaal medicijn

De manager van wielerploeg Sky, Sir Dave Brailsford, heeft na ruim twee maanden stilzwijgen onthuld wat er in het verdachte pakketje zat dat in 2011 bij Team Sky werd afgeleverd voor Bradley Wiggins. Brailsford deed dat voor een Britse parlementscommissie die onderzoek doet naar berichten over mogelijk dopinggebruik bij Team Sky.

De verklaring van de Team Sky-baas was niet zo heel spannend: het mysterieuze pakketje bevatte fluimucil, een legaal medicijn dat de zwelling van de slijmvliezen in de neus doet verminderen. "Ik denk niet dat er iets mis is met fluimucil", verklaarde Brailsford voor de commissie.

Wiggins ontving het pakketje vanuit Engeland in juni 2011, op de dag dat hij het Critérium du Dauphiné in Frankrijk won. De inhoud van het pakketje, waarover Brailsford eerder weigerde iets te zeggen, houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Wiggins, de Tourwinnaar van 2012, kwam eerder dit jaar in opspraak toen een deel van zijn medische gegevens op straat kwam te liggen door toedoen van hackerscollectief Fancy Bears.

Manager Sky: mysterieus pakketje Wiggins bevatte legaal medicijn

'Geen ingewikkeld proces'

Brailsford benadrukte voor de parlementscommissie dat hij in 2011 niet op de hoogte was van de inhoud van het pakketje. De baas van Team Sky werd daar later over geïnformeerd door teamarts Richard Freeman. Op de vraag waarom er zo veel moeite is gedaan om het middel naar Frankrijk te krijgen, antwoordde Brailsford: "Ik denk niet dat het een ingewikkeld proces was. Dit was de makkelijkste manier om het middel over te laten komen."

Hij hield ook voor de parlementscommissie vol dat alles bij de wielerploeg volgens de regels is verlopen. "We hebben een duidelijk antidopingbeleid en daar moet het hele team zich aan houden. We hebben het systeem nooit misbruikt en hebben vertrouwen in het medische team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl