Archieffoto van agenten tijdens een verkeerscontrole
NOS NieuwsAangepast

'Jij wil inspecteur worden? Vergeet het maar'

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

"Dus jij wil inspecteur worden? Nou, dat gaat ‘m niet worden."

Zo verliep haar allereerste gesprek met een leidinggevende bij de politie, vertelt een Marokkaanse agente. Ze moest eerst "tien uniformbroeken verslijten", voor ze kans zou maken op de leidinggevende functie van inspecteur.

Het lukte haar toch, binnen een paar jaar. "Sommige collega’s zeiden: voor jou is het juist makkelijk, jij wordt voorgetrokken. Maar het is tegenovergesteld. Ik heb me geen 100 maar 200 procent moeten bewijzen. Ik heb alle handicaps: ik ben Marokkaanse, vrouw én heb geen honderd jaar ervaring bij de politie."

Die mensen komen alleen in de politietop als ze 'gewit' zijn.

Leidinggevende bij de politie van Marokkaanse afkomst

Korpschef Erik Akerboom lanceerde vandaag een plan voor meer diversiteit in de politietop. Niet alleen op straat, maar ook op de hoogste posities wil hij meer collega’s van verschillende afkomst of met een andere denkwijze.

"Het is super dat Akerboom dit uitdraagt, maar voor het belang van diversiteit in de hele organisatie is doorgesijpeld zijn we wel een korpschef verder", vreest de Marokkaanse politievrouw.

Een andere leidinggevende bij de politie, ook van Marokkaanse afkomst: "Ik voorspel dat als we elkaar over tien jaar weer spreken, er niets is veranderd. Die mensen komen alleen in de politietop als ze 'gewit' zijn."

Cultuur

Hij pleit voor coachingstrajecten voor minderheden. "Die extra plekken zullen alleen maar worden gezien als 'allochtonenplekken'. Dat gaat averechts werken. Als je mij in zo'n top wil hebben, coach mij dan zodat ik mezelf blijf en kan doorstromen. Het is niet zo dat het vanzelf goed komt als we meer diversiteit binnenhalen. Die mensen worden losgelaten in een cultuur die niet deugt."

Die cultuur houdt in dat je onderaan de ladder begint, op straat, en daarna netjes alle rangen doorloopt. Na een lange rits dienstjaren wordt je een leidinggevende functie gegund. Zij-instromers die snel doorstoten naar een hogere functie, worden met argwaan bekeken.

'Mijn vader heeft bij de politie zoveel slechte ervaringen gehad'

Verdachten

Wie een migratieachtergrond heeft, heeft het extra moeilijk. Er bestaan veel vooroordelen. "Veel politiemensen hebben alleen contact met allochtonen als verdachten", aldus een politieman van Marokkaanse komaf.

Zijn vrouwelijke collega herinnert zich hoe een docent op de Politieacademie haar tijdens de les steeds vroeg of ze het kon volgen. Alsof hij er niet zeker van was dat ze de lesstof zou begrijpen. De praktijk is volgens haar dat agenten lang niet altijd op hun kunnen worden beoordeeld.

Wie kan je meer over een bepaalde minderheid vertellen, dan iemand uit die minderheid?

Politievrouw van Marokkaanse afkomst

Al heeft niet iedere diender die ervaring. Een agent van Marokkaanse afkomst die veel op straat werkt, zegt: "Ik ben altijd beoordeeld op mijn kwaliteiten. Er zijn zeker vier momenten geweest waarop ik hogerop kon. Maar van mij hoefde dat niet. Ik vind het werk dat ik doe ontzettend leuk."

Waar ze het alle drie over eens zijn, is het belang van diversiteit bij de politie. De politievrouw: "Wie kan je meer over een bepaalde minderheid vertellen, dan iemand uit die minderheid?"

Zelf heeft ze verschillende keren overwogen er de brui aan te geven, zo tegengewerkt voelde ze zich door haar eigen organisatie. Maar ze hield vol, uit liefde voor het politievak. "Ik heb een modus gevonden om vooroordelen te blokken. Ik zeg er meteen wat van en leg het dan naast me neer. Maar dat vergt wel wat van je. Je moet het kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl