NOS NieuwsAangepast

Akerboom neemt maatregelen om politiekorps diverser te maken

Nog dit jaar komen er dertien extra plekken voor "divers" talent binnen de politietop. Een bij elke politie-eenheid, een bij de korpsleiding en een bij het Politiedienstencentrum, zegt korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie in de Volkskrant.

Niet alleen mensen met een migratie-achtergrond komen voor de functies in aanmerking, maar ook vrouwen, bèta-geschoolde mensen en niet-hetero's.

Zo moet niet alleen de politie op straat, maar ook in de top diverser worden. Akerboom noemt dat in het NOS Radio 1 Journaal een keiharde noodzaak. "Steden veranderen in hoog tempo. Meer dan de helft van de stedelingen heeft een andere achtergrond. Om te begrijpen, zien en horen wat er in de wijken gebeurt, heb je die kennis nodig."

Een maand geleden zei politiecommissaris Max Daniel al dat de politie draagvlak verliest in de samenleving, als de politie te wit blijft. Hij riep toen op om meer mensen aan te nemen met een niet-westerse achtergrond. De Nederlands-Indische Daniel is in de top van de Nationale Politie de enige met een niet-westerse achtergrond.

Cultuurverandering

Verder worden leidinggevenden getraind om het gesprek aan te gaan met collega's die bijvoorbeeld ongepaste opmerkingen maken. Volgens Akerboom moet de cultuur bij de politie namelijk nodig veranderen.

"Wij willen leidinggevenden aansporen om de dialoog met hun eigen mensen te intensiveren over onderwerpen als geweld, integriteit en etnisch profileren", zegt hij. "Zeg vaker: hé, ik zag je vandaag dit doen, waarom deed je dat zo?"

Ook vrouwelijke zij-instromers moeten zich meer thuis gaan voelen bij de politie, zegt Akerboom. Uit een promotieonderzoek blijkt dat bijna alle 25 vrouwen die in de periode 2008-2011 in de politietop instroomden alweer zijn vertrokken. In de subtop hebben 9 van de 23 vrouwelijke zij-instromers alweer een andere baan.

Positief

Daniel is positief over de stappen die Akerboom aankondigt. "Ongelooflijk positief dat Akerboom deze gedurfde stap zet", zegt hij in de krant. "Mooi om te zien dat de top het zo serieus neemt."

Gisteren kondigde de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg aan dat in Amsterdam de helft van de vacatures ingevuld gaat worden door mensen met een niet-Nederlandse afkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl