Aspirant politie-agenten bij de opening van het Politieonderwijsjaar 2016/2016.
NOS NieuwsAangepast

'Diversiteit is een competentie naast fitheid en stressbestendigheid'

De blanke hetero man hoeft niet te denken dat hij kansloos is bij een sollicitatie bij de politie. "Ook die kan heel goed in staat zijn contact te leggen met de groepen die we willen bereiken," zegt een woordvoerder van de politie.

De politie zet vol in op het diverser maken van het korps. Er moeten meer mensen met een andere afkomst dan de Nederlandse komen te werken, en ook meer vrouwen en niet-hetero's.

De achtergrond van de sollicitant word beoordeeld als een van de vele voorwaarden waar een agent aan moet voldoen, naast bijvoorbeeld fitheid en stressbestendigheid. "Diversiteit kan zich op allerlei manieren uiten. Doordat je ouders migranten zijn, maar doordat je bijvoorbeeld islamologie hebt gestudeerd of Arabisch spreekt."

Discriminatie

Bij gelijke geschiktheid op de andere vlakken, wordt de sollicitant die de meeste diversiteit meebrengt aangenomen. "Bij gelijke geschiktheid is er geen sprake van discriminatie. Dan kies je degene die jouw organisatie het beste kan gebruiken", zegt de woordvoerder. "En dat zal in het geval van de politie degene met de meest diverse achtergrond zijn."

Uiteindelijk zal kwaliteit altijd vooropstaan, benadrukt de woordvoerder. "Daar zullen we nooit concessies aan doen. Uiteindelijk zouden we ons ook alleen maar in de vingers snijden als je we allemaal ongeschikte mensen aannemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl