Andy Murray
NOS SportAangepast

Murray wijst naar Sjarapova: geen wildcards voor dopingzondaars

Andy Murray vindt dat tennissers na een dopingschorsing hun recht op een wildcard hebben verspeeld. De Brit reageert hiermee op het grote aantal invitaties dat de geschorste Maria Sjarapova de afgelopen weken heeft ontvangen.

"Ik vind dat je op eigen kracht jezelf weer omhoog moet werken", zegt Murray in gesprek met de Engelse krant The Times. "Maar de meerderheid van de toernooien doet toch dat wat het beste is voor hun evenement. Als ze vinden dat de grote namen voor een betere kaartverkoop zorgen, zullen ze dat zeker doen."

Drie wildcards

Sjarapova is wegens dopinggebruik voor vijftien maanden geschorst en maakt eind april haar rentree in Stuttgart. De 29-jarige Russin doet op basis van een wildcard mee in Duitsland, omdat ze door haar schorsing geen ranking op de wereldranglijst meer heeft.

Maria Sjarapova afgelopen december in actie tijdens een demonstratietoernooi in Puerto Rico

De vijfvoudig grandslamkampioene moet zich daardoor via kleine, anonieme toernooien weer opwerken op de wereldranglijst.

Dankzij diverse wildcards voor grote toernooien kan deze weg echter minder zwaar worden. Ze heeft inmiddels ook voor Madrid en Rome een uitnodiging op zak. Die van Roland Garros ontbreekt (nog).

Murray hoopt dat de organisatie van Wimbledon Sjarapova's eventuele wildcard goed zal wegen. "Ik weet zeker dat ze er uitgebreid over nadenken en met vele personen hierover zullen spreken, om daarna de juiste keuze te maken."

Daar bestaat geen discussie over. Ze heeft haar schorsing dan uitgezeten en is gerechtigd om te spelen.

Toernooidirecteur Marcel Hunze van het WTA-toernooi in Rosmalen

De stelling van Murray blijkt niet uit de lucht gegrepen. Toernooidirecteur Marcel Hunze van het WTA-toernooi in Rosmalen zegt dat hij direct toehapt als Sjarapova bij hem aanklopt voor een wildcard.

"Daar bestaat geen discussie over. Ze heeft haar schorsing dan uitgezeten en is gerechtigd om te spelen. Zij zou een mooie toevoeging voor het toernooi zijn", aldus Hunze.

Stille hoop

Hij vindt het geen probleem dat Sjarapova ondanks een dopingverleden een veelvoud aan wildcards ontvangt. "Daar zijn wildcards toch ook voor bedoeld? Het biedt een speler de mogelijkheid om sneller weer op de wereldranglijst te klimmen."

Marcel Hunze (links) in 2015 met toernooiwinnares Camila Giorgi

Hunze heeft zelfs de stille hoop dat hij de Russin in juni aan zijn deelnemersveld kan toevoegen. "Er zijn daar nog gesprekken over gaande, net zoals we elke toptienspeler nog voor ons toernooi proberen te strikken...", houdt hij zich op de vlakte.

"Het ligt er ook aan hoe Sjarapova haar schema zal inrichten. Maar ik ben ook realistisch, zij kan voor vrijwel elk toernooi een wildcard krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl