Een schreeuw van Maria Sjarapova tijdens de Australian Open 2016
NOS SportAangepast

Getergde Sjarapova denkt dat ITF haar als voorbeeld wilde stellen

Maria Sjarapova heeft hard uitgehaald naar de internationale tennisfederatie ITF. Nadat het internationale sporttribunaal CAS haar dopingschorsing had teruggebracht van 24 naar 15 maanden, deed ze haar verhaal op de Amerikaanse televisie bij de 'Charlie Rose Show'.

"Ik kreeg een schorsing voor 24 maanden, maar de ITF wilde me eigenlijk voor vier jaar schorsen", vertelt Sjarapova. "Tijdens mijn zaak werd ik ondervraagd door een arbitragecommissie van de ITF. De mensen in die arbitragecommissie waren gekozen door de ITF. Dus door de mensen waarmee ik in conflict ben. Noemen ze dat neutraal? Ik dacht het niet! Het CAS is neutraal en deze uitspraak van het CAS is mijn beloning."

"Of de ITF mij als voorbeeld wilde stellen? Dat wilde ik nooit geloven, maar inmiddels begin ik daar anders over te denken", aldus Sjarapova.

Sjarapova: ITF is niet neutraal

Sjarapova is geschorst vanwege het gebruik van meldonium, dat sinds 1 januari van dit jaar op de lijst van verboden middelen staat. Dat middel gebruikte de Russin naar eigen zeggen al tien jaar en tijdens een persconferentie in maart van dit jaar vertelde dat haar was ontgaan dat meldonium inmiddels als dopingmiddel stond aangemerkt. "De ITF had er veel meer aan kunnen doen om dit te voorkomen. Ze hadden sporters er beter attent op moeten maken", zei Sjarapova in het tv-interview.

In de periode dat Sjarapova in afwachting was van de uitspraak van het CAS, heeft ze de tijd genomen om de andere kant van het leven te leren kennen. "Ik heb al zeven of acht maanden niet aan mijn spel gedacht. Ik ben niet veel thuis geweest. Ik heb veel gereisd en dingen gedaan waar ik niet eerder de kans voor heb gehad, omdat ik niet wist waar mijn toekomst zou liggen."

De Russin is wel altijd blijven trainen, zij het op een andere manier. "Ik train niet met het idee dat ik me klaar moet maken voor een toernooi. Ik train voor mezelf en dat voelt goed. Omdat ik het voor mezelf doe. Of ik sterker geworden ben door deze tegenspoed? Ik gebruik dat woord niet in mijn leven, daar geloof ik niet in. Ik ga gewoon door, ik ben een geboren vechter."

"Ik train nu voor mezelf, dat voelt goed"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl