De deelnemers aan het RTL-debat
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: RTL-debat heeft weinig effect

Het lijkt er sterk op dat het RTL-lijsttrekkersdebat niet tot grote veranderingen in de peilingen heeft geleid. De nieuwste Peilingwijzer bevestigt vooral dat 50Plus wegzakt. Ook de dalende trend van de PVV lijkt door te zetten.

In de Peilingwijzer is de score van de vijf deelnemers aan het RTL-debat nauwelijks veranderd. Het CDA is in de afgelopen maand weliswaar iets gestegen naar 17 tot 19 Kamerzetels, maar we zien geen significante stijging sinds het debat. D66 en GroenLinks (beide 16-18) staan net als de afgelopen weken vrijwel gelijk, net als de PvdA en de SP (beide 12-14).

Van de zes peilingen waarvan de Peilingwijzer het gewogen gemiddelde is, zijn alleen de nieuwste peilingen van EenVandaag en Peil.nl (van Maurice de Hond) volledig na zondag gehouden. Bij EenVandaag wint de SP 3 zetels. Maar bij De Hond en bij LISS, die ook na zondag heeft gepeild, wint de SP niet.

Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, noemt het heel onwaarschijnlijk dat de drie peilingen grote effecten hebben gemist. "In die zin kun je zeggen dat het RTL-debat niet voor grote veranderingen in de politieke voorkeuren heeft gezorgd."

Dalende trend PVV

Gedeeld eerste blijven de VVD (23-27) en de PVV (22-26). De dalende trend die de PVV al het hele jaar laat zien, is afgevlakt, maar nog niet voorbij.

Ten opzichte van begin februari laat de PVV een significant verlies zien. De VVD blijft in de peilingen ongeveer gelijk, mogelijk doordat de partij van premier Rutte van de PVV wint en verliest aan andere partijen.

Het verlies van 50Plus dat zich zondag al aftekende, zet door. In de Peilingwijzer staat de ouderenpartij op 5 tot 7 zetels, een daling van drie zetels binnen een week. Gisteren werd bekend dat lijsttrekker Krol het in de campagne na een aantal ongelukkige optredens rustiger aan gaat doen, volgens partijvoorzitter Nagel om gezondheidsredenen.

50Plus staat in de Peilingwijzer precies gelijk met de ChristenUnie. Na de ChristenUnie volgen de Partij voor de Dieren (4 tot 6 zetels), die de afgelopen maand licht steeg, de SGP (3-5), FvD (0-2), Denk (0-2) en VNL (0-1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl