NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: PVV en VVD nu even groot

Drie weken voor de Tweede Kamerverkiezingen gaat de PVV in de Peilingwijzer niet langer alleen aan kop. De partij van Geert Wilders is deze week gezakt naar 24 tot 28 zetels, waardoor het verschil met de VVD (23-27) niet meer significant is.

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat de VVD al weken op min of meer hetzelfde niveau blijft, terwijl de PVV de laatste maand zo’n 3 zetels heeft ingeleverd.

Onderzoek van I&O Research bevestigt de indruk dat de teruggang van de PVV mede een gevolg kan zijn van de VVD-strategie om de PVV uit te sluiten. Potentiële PVV-kiezers zouden geen zin hebben om te stemmen op een partij die toch niet in de regering komt.

Broer Wilders

Voor de VVD zelf levert de strategie netto geen winst op. Weliswaar zeggen veel kiezers op de partij van premier Rutte te stemmen om de PVV uit de regering te houden. Maar daar staat volgens I&O Research tegenover dat de VVD ook kiezers verliest aan D66, CDA, ChristenUnie en 50Plus omdat de partij volgens deze mensen inhoudelijk te dicht naar de PVV toe kruipt.

Volgens Louwerse valt nog niet te zeggen wat het effect van Wilders’ weigering is om ook niet aan het Carré-debat deel te nemen. Wilders maakte zondag bekend dat hij weg zal blijven omdat hij boos is over een kritisch interview van RTL Nieuws met zijn broer. De nieuwste peilingen zijn geheel of gedeeltelijk vóór die bekendmaking gehouden.

De Peilingwijzer geeft drie weken voor de verkiezingen verder een stabiel beeld. Net als vorige week staan achter de PVV en de VVD drie partijen vrijwel gelijk: D66 en het CDA met 16 tot 18 zetels en GroenLinks met 15 tot 17.

Achter die drie gaan de PvdA (12-14) en de SP (11-13) vrijwel gelijk op. In stempercentages ontlopen die partijen elkaar niet, maar de PvdA heeft voor het eerst in lange tijd een zetel meer dan de SP dankzij de lijstverbinding met GroenLinks. Sinds de Kiesraad op 3 februari de lijstverbindingen bekendmaakte, neemt Louwerse het effect daarvan mee in de Peilingwijzer.

Onder kiesdrempel

Ook bij de kleinere partijen is het beeld stabiel. 50Plus blijft op 8 tot 10 zetels staan, de ChristenUnie op 5 tot 7 en de SGP en de Partij voor de Dieren op 3 tot 5. Denk staat in de Peilingwijzer op 0 tot 2 zetels, terwijl VNL en het Forum voor Democratie (beide 0-1) net onder de kiesdrempel lijken te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl