D1mka Vetrov

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet. 

Verhoeven wint César

De film Elle van regisseur Paul Verhoeven heeft nu ook in Frankrijk prijzen gewonnen. De Frans-Duitse film won in Parijs een César in de categorie beste film. Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert won daarnaast in de categorie beste actrice.

Elle heeft al een aantal internationale prijzen gewonnen. In januari won Elle een Golden Globe voor beste buitenlandse film. Ook toen werd hoofdrolspeelster Isabelle Huppert onderscheiden voor haar hoofdrol. Drie weken geleden won de film in Spanje bij de uitreiking van de Goyas in de categorie beste Europese film. 

Vannacht zijn de uitreikingen van de Oscars.

Paul Verhoeven met de César voor de film Elle EPA

Het vakantieparadijs waar je (n)ooit van hebt gehoord

Ooit was het rotsachtige en groene schiereiland met zijn zachte klimaat en kustlijn een geliefd vakantieoord. Het was de favoriete vakantiebestemming van de Romanovs in keizerlijk Rusland en later van vele Russen. Het wordt ook wel de parel van de Zwarte Zee genoemd: de Krim.

Op de Krim wachten ze op de toeristen

Als het aan Rusland ligt, wordt deze status van de Krim weer hersteld. Rusland pompt nu, bijna drie jaar na de annexatie, bakken met geld in een brug tussen het Russische vasteland en het schiereiland. Ook wordt het vliegveld uitgebreid. Gaan wij straks met z'n allen op vakantie naar de Krim? Of blijft het een vakantieparadijs waar je 'ooit eens van hebt gehoord'?

'Banken moeten oplichten van ouderen samen aanpakken'

Banken moeten beter gaan samenwerken bij het bestrijden van financieel misbruik van ouderen. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn. Elk jaar komen tienduizenden gevallen van oplichting van ouderen aan het licht. Dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Veel ouderen doen namelijk geen aangifte, omdat ze zich schamen of afhankelijk zijn van de oplichter omdat die bijvoorbeeld hun mantelzorger is.

Ook mevrouw W. werd daarvan het slachtoffer, vertelt een vriendin van haar.

Voor tienduizenden euro's misbruikt

Kees Broere neemt afscheid

Zaterdag nam Afrika-correspondent Kees Broere afscheid van 'zijn Afrika' en de kijkers van het NOS Journaal in een brief op onze website. "De afgelopen ruim tien jaar heb ik, bijna altijd samen met cameraman Sven Torfinn, geprobeerd u iets te laten zien uit Afrika, dat zo diverse continent waar ik sinds 1998 heb gewoond en gewerkt. Beelden van een continent dat op allerlei manieren in beweging is. Dank voor het kijken in de afgelopen jaren."

Kees broere neemt afscheid als Afrikacorrespondent

Politie Heidelberg schiet man neer na inrijden op voetgangers

In het Duitse Heidelberg werd een groep voetgangers aangereden door een automobilist. Er vielen drie gewonden, waaronder een man van 73 die later in het ziekenhuis bezweek aan zijn verwondingen. 

De dader, een Duitser van 35, ging er te voet vandoor met een mes in zijn hand. Agenten hebben hem neergeschoten. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het incident gebeurde in de binnenstad, op de Bismarckplatz, vlak voor een bakkerij. 

'Carnaval in Venlo: dans, drink, geniet en laat het gaan'

Op veel plaatsen in Nederland is carnaval in alle uitbundigheid losgebarsten. Ook in Venlo, waar zo'n 30 duizend mensen carnaval vierden.

Dat doe je in Venlo niet zomaar. In de stad aan de Maas gaat het er net even anders aan toe, ontdekte verslaggever Pauline Broekema.

'Carnaval in Venlo is een groot theaterstuk waarin iedereen aardig is voor elkaar.'

Pick-uptruck rijdt in op publiek New Orleans, tientallen gewonden

In New Orleans raakten zeker 28 mensen gewond toen een pick-uptruck inreed op toeschouwers van de jaarlijkse Mardi Gras-parade door de stad. Onder de gewonden zijn ook jonge kinderen. 

De bestuurder van de wagen is opgepakt en wordt verdacht van rijden onder invloed. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk niet om een terroristische actie.

Pick-uptruck rijdt in op feestvierders Mardi Gras

Zo maak je een game van 45 miljoen

Het is een beetje alsof een Nederlandse filmstudio de nieuwe Star Wars maakt. Zo groot is de nieuwe PlayStation-game Horizon Zero Dawn. En die wordt niet gemaakt in Amerika of Japan, maar gewoon hier, op de Herengracht in Amsterdam, door ontwikkelaar Guerrilla Games. 

Een megaproductie is het. Meer dan 45 miljoen euro kostte de game - een veelvoud van bijvoorbeeld de 18 miljoen voor de film Zwartboek. NOS op 3 ging langs in Amsterdam om te kijken hoe dat nou gaat, zo'n immense game ontwerpen. 

Braziliaans carnaval zonder boa, maar met modder. Heel veel modder.

Brazilië stond dit weekend weer in het teken van carnaval. In Rio de Janeiro waren honderdduizenden mensen op de been om te swingen in exotische uitdossingen. 

Tweehonderd kilometer ten noorden van Rio, in de stad Paraty, hielden ze er een heel andere manier van carnaval vieren op na. Hier geen fleurige kleding, maar modder. 

Zo kan het ook: carnaval in de modder

Doellijntechnologie helpt Feyenoord aan winst op PSV

In de Eredivisie heeft Feyenoord in Rotterdam met 2-1 gewonnen van PSV. Het winnende doelpunt werd door de scheidsrechter pas toegekend na gebruik van doellijntechnologie. Daaruit bleek dat de bal net over de lijn was.

Ajax won in eigen huis met 4-1 van Heracles. Door de zevende competitiezege op rij blijft de achterstand van Ajax op koploper Feyenoord vijf punten.

Eigen goal Zoet nekt PSV Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En tot slot de campagne:

- Verschillende politici vierden dit weekend carnaval in het zuiden of oosten van het land. Van SP tot VVD, het volksfeest verbroedert.

- In de nieuwe peilingwijzer daalt 50Plus. Halverwege de week stond 50Plus in de Peilingwijzer nog op 8 à 10 zetels, nu op 5 à 9. Dat komt door de verwarring die afgelopen week ontstond over het AOW-standpunt van de partij.

- Bij WNL was een speciaal vrouwen-debat, met de belangrijkste vrouwelijke kandidaten van de grote partijen. Speciale thema's die belangrijk zijn voor vrouwen ontbraken. Alle pijlen werden gericht op Jeanine Hennis van de VVD, de enige aanwezige van de coalitie-partijen.

- Zondagavond is het eerste grote televisie-debat bij RTL. Geert Wilders is afwezig, verder zijn alle lijsttrekkers van de grote partijen present. 

Komende week...

Gaat de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op volle kracht verder. 

Vieren Brabant en Limburg nog twee dagen carnaval. 

Maandag is in Lech het traditionele fotomoment met de Koninklijke familie. 

Dinsdag is de laatste dag dat er nog mag worden gebarbecued in het Vondelpark. Vanaf 1 maart is er een verbod.

Woensdag debatteert de provincie Drenthe over de commissaris van de koning. Hij kwam in zwaar weer omdat hij zich bemoeid zou hebben met een ontwerpopdracht voor zijn schoonzus.

Donderdag zijn er verkiezingen in Noord-Ierland.

Vrijdag presenteert Og3ne hun Songfestivalnummer.

Fijne week!

STER reclame