NOS NieuwsAangepast

Lekkende beveiliger Wilders eerder veroordeeld

Faris K., de geschorste beveiliger van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), is eerder veroordeeld voor het schenden van zijn ambtsgeheim. In 2008 werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur. K. werkte toen voor de politie in Utrecht.

K. werd eerder deze week aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in de privésfeer informatie gedeeld te hebben over zijn werk, meldt het Openbaar Ministerie. Op dit moment is uit het onderzoek niet gebleken dat hij informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie. Daarover waren eerder wel berichten verschenen.

Screening

De man begon in 2013 bij de DBB en maakte deel uit van de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders. Hij kreeg vanwege zijn functie een zware screening, uitgevoerd door de politie. Volgens een woordvoerder ging het om een veiligheidsonderzoek dat vergelijkbaar is met de screenings die de AIVD uitvoert.

Hoe het kon dat K. ondanks zijn veroordeling toch de baan bij de DBB is kreeg, is onduidelijk. "Blijkbaar stond die eerdere veroordeling een akkoord voor de screening niet in de weg en was er dus geen gevaar voor de staatsveiligheid", zegt een woordvoerder van de politie.

Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) vinden de beveiligers dat ze tussentijds onvoldoende worden gescreend. "Daar balen ze zelf ook van", aldus NPB-voorzitter Struijs. Hij vindt die situatie "niet kunnen".

Volgens Struijs werken bij de DBB professionals die veel risico lopen en willen zij zelf ook regelmatig worden gescreend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl