Geert Wilders te midden van zijn beveiligers
NOS NieuwsAangepast

Al in 2015 beveiligers Wilders op non-actief gesteld

Al in 2015 zijn er beveiligers uit "de fysieke schil" rond PVV-leider Wilders op non-actief gesteld, zegt minister Blok van Veiligheid en Justitie. Het gaat om twee agenten die "financiële malversaties" hadden gepleegd. Ze behoorden tot de directe beveiligers, die om Wilders heen lopen als hij ergens naartoe gaat.

De nieuwe feiten zijn naar boven gekomen door het onderzoek naar de agent die deze week is opgepakt, omdat hij informatie zou hebben gelekt die bij een Marokkaans-Nederlandse bende terecht is gekomen. Blok zegt dat hij "recent" van de nieuwe feiten op de hoogte is gebracht.

Wilders zegt dat hij vanmorgen pas van de feiten uit 2015 hoorde. Hij is zich opnieuw "kapot geschrokken". Hij zegt dat zijn directe beveiligers ook in zijn safe houses komen. Dat maakt het volgens hem nog enger.

Blok zegt dat het kabinet regelmatig contact heeft met Wilders over ontwikkelingen rond zijn beveiliging, maar dat ook hij dit pas deze week hoorde.

"Onderzoek is mensenwerk", zegt hij. "Het is niet zo dat je met je vingers knipt en dan alle feiten op tafel hebt." Hij zegt dat iedereen er bovenop zit, met maar een doel: dat Wilders en andere politici hun werk goed kunnen doen.

Geen gevaar

Volgens Blok geeft het direct op non-actief zetten van de twee beveiligers aan dat voortdurend goed op de beveiligers rond Wilders wordt gelet, en dat er direct wordt ingegrepen als er iets niet goed gaat.

De minister wil niet zeggen wat de financiële malversaties inhielden. Hij wil niet ingaan op de vraag of het bijvoorbeeld om afpersing ging. Hij zegt dat de veiligheid van Wilders ook in 2015 niet in gevaar is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl