Erik Akerboom
NOS NieuwsAangepast

Korpschef: Wilders niet in gevaar geweest door lekken agent

De veiligheid van PVV-leider Wilders is "voor zover wij nu kunnen overzien" niet in gevaar geweest door het lekken van informatie door een agent, zegt korpschef Akerboom van de Nationale Politie.

De korpschef spreekt van een afschuwelijk incident. Hij zegt dat alle politiemensen dat vinden. Akerboom wil de feiten zo snel mogelijk op tafel hebben. Hij zegt dat wordt uitgezocht over welke informatie de opgepakte persoon precies beschikte en naar welke personen die werd doorgespeeld. "Dat zijn feiten die we heel snel op een rijtje hebben", verzekert hij.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt bekeken welke risico's er precies zijn geweest en of er extra maatregelen genomen moeten worden.

Akerboom

Akerboom zegt dat hij zich goed kan voorstellen dat Wilders nu zegt dat hij het onacceptabel vindt dat hij zijn eigen beveiligers niet meer kan vertrouwen. "Ja, natuurlijk. Het is ontzettend belangrijk dat er vertrouwen is in onze beveiligers." De opgepakte man werkte voor de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Die is verantwoordelijk voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis, diplomaten en bedreigde politici als Geert Wilders.

Akerboom bevestigt dat de opgepakte man verdacht wordt van het doorspelen van informatie aan een Marokkaans-Nederlandse bende. Hij benadrukt dat nog niet is vastgesteld of dit daadwerkelijk zo is. "Maar als het zo is, dan kunt u erop rekenen dat wij heel snel maatregelen nemen en dat wij niet afwachten."

De verdachte heeft meegewerkt aan de beveiliging van Wilders. Hij deed vooronderzoek op plekken waar politici als Wilders, leden van het Koninklijk Huis of diplomaten naartoe gingen. Hij was niet betrokken bij de persoonlijke, fysieke beveiliging van de PVV-leider.

Werkdruk

Akerboom kan niet zeggen of ook andere politici die worden beveiligd mogelijk risico hebben gelopen. "Eerst de feiten boven tafel krijgen en dan pas conclusies trekken over veiligheidsrisico's", zegt hij. "Voor zover wij nu kunnen overzien, is dat niet het geval geweest. Maar we willen er 180 procent zeker van zijn", zegt hij.

De DBB was onlangs in het nieuws omdat medewerkers klaagden over de hoge werkdruk. Het hoofd van de dienst is opgestapt. Akerboom zegt nu dat er onrust was, maar dat er veel energie is gestoken in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. "Het is belangrijk dat onze mensen zich goed voelen, dat zij niet overwerkt raken. Het is nu van belang om vast te stellen of dit incident iets met de arbeidsomstandigheden te maken heeft." Hij denkt dat dit niet het geval is.

De korpschef zegt dat mensen "natuurlijk" nog kunnen vertrouwen op de eigen dienst. "Er werken 65.000 mensen bij de politie en daar zit een rotte appel tussen, maar het is niet zo dat al die anderen dan ook hun werk niet goed doen." Hij zegt dat hij instaat voor de integriteit van de politie. "En als blijkt dat mensen de fout ingaan, dan zullen we keihard optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl