Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond
NOS NieuwsAangepast

Politiebond over lek: dit is schrikken geblazen, wederom

Politiebond NPB reageert verontrust op de aanhouding van een politiemedewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen, begin deze week. Voorzitter Jan Struijs zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat zijn bond er al langer op hamert dat er meer gedaan moet worden aan preventie.

"Het is schrikken geblazen, wederom", zegt Struijs. Hij wijst erop dat ze al langer signalen krijgen van mensen binnen de politie die worden benaderd door dubieuze partijen, niet zelden via sociale media. De bond pleitte eerder voor een groot onderzoek om maatregelen te kunnen treffen en agenten te leren hoe ze met de druk kunnen omgaan.

De recente aanhouding werd maandag gemeld, maar gisteravond kwam NRC met meer details. De verdachte is een man met een Marokkaanse achtergrond die gevoelige informatie zou hebben doorgespeeld aan een criminele Marokkaanse organisatie.

Impact

"We leren te weinig van dit soort zaken", zegt Struijs. "Over het algemeen duren deze strafrechtzaken erg lang voordat ze voor de rechter komen. Dat betekent dat die informatie ook dan pas openbaar wordt, dat is veel te laat."

Struijs benadrukt dat er de afgelopen tijd een aantal vergelijkbare zaken is geweest "met heel veel impact". Het probleem verdient meer aandacht aan de preventieve kant, zegt hij. "We moeten er veel sneller op zitten."

De NPB-voorzitter doelt onder meer op de aanhouding van een 'gewone' agent, afgelopen zomer, eveneens vanwege het doorspelen van informatie aan een Marokkaanse bende. Daarnaast is er de zaak van de Limburgse politiemol Mark M., wiens proces dit voorjaar begint.

Het zijn echt professionals en als er dan één tussen zit die de andere kant op loopt, dat komt heel hard aan.

NPB-voorzitter Jan Struijs

Binnen de Dienst Bewaken en Beveiligen komt de arrestatie van deze week hard aan, zegt Struijs. "Het is een mokerslag. Die dienst zit net weer lekker in de lift, er gebeuren mooie dingen. Ik heb gisteren nog met een paar mensen van die dienst gesproken, die balen enorm. Het zijn echt professionals en als er dan één tussen zit die de andere kant op loopt, dat komt heel hard aan."

Struijs hoopt dat er snel wat wordt gedaan met toezeggingen die toenmalig minister Van der Steur al heeft gedaan om meer te doen aan preventie. "Dit verhaal staat niet op zichzelf. We willen politiemensen binnenboord houden. En ook in dit geval weten we niet of er sprake was van groepsdruk, chantage, enzovoorts. Dat moet veel zichtbaarder worden, zodat politiemensen zich veel bewuster kunnen opstellen op het moment dat ze worden benaderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl