NOS NieuwsAangepast

Schade door storm valt verzekeraars mee

De schade als gevolg van de storm die gisteren over Nederland trok, blijft onder de 10 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars noemt de storm flink, maar niet uitzonderlijk. "Het precieze bedrag is ons niet bekend, maar blijft onder de 10 miljoen", zegt een woordvoerder van de branche-organisatie.

Niet alleen in de kustgebieden, waar de windstoten het hardst waren, is er schade. Ook in het oosten van het land is schade gemeld. In totaal kwamen er bij de hulpdiensten tussen 12.00 uur en 23.00 uur 1250 meldingen binnen die te maken hadden met stormschade.

Volgens de bond zijn er vier tot vijf van dit soort stormen per jaar. Omdat de storm dit jaar vroeg was en er nog niet veel blad aan de bomen hangt, zijn de gevolgen beperkt gebleven. "Als deze storm in maart of april was geweest, was er meer schade geweest."

Gemiddeld is de jaarlijkse stormschade in Nederland zo'n 50 miljoen euro.

Omgewaaide mestsilo

In het Gelderse Aalten is bij de storm een mestsilo omgewaaid met daarin zo'n 3000 kuub mest. Uit de omgevallen silo is ongeveer twee miljoen liter mest weggestroomd. Omdat er ammoniak is vrijgekomen, worden omstanders op afstand gehouden van een met mest gevulde beek.

Mestsilo omgewaaid in Aalten

Een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel zegt tegen Omroep Gelderland dat de schade waarschijnlijk meevalt, omdat de er door de storm veel water in de beek zit. De mest is daardoor sterk verdund. Wel verwacht ze dat de vervuiling het leven kan kosten aan vissen in de beek.

Kleinere treininzet

De westerstorm heeft voor de NS en ProRail niet tot onvoorziene problemen geleid. Volgens de vervoerder hoefden er door de kleinere treininzet niet veel treinen uit te vallen.

Omdat er materiaal los dreigde te raken op de stations in Almere en Amsterdam, heeft de NS korte tijd twee perrons afgesloten. Ook moesten treinen op een aantal trajecten langzamer rijden door bomen die in de buurt van het spoor waren omgevallen.

De NS heeft nog geen zicht op de kosten van de vertragingen die daardoor ontstaan. De reizigersaantallen van gisteren zijn volgens NS niet met normale doordeweekse dagen te vergelijken, omdat de krokusvakantie deze week in delen van Nederland is begonnen.

België

De VRT meldt dat in België een dode en twee zwaargewonden zijn gevallen bij de storm. In Voeren kwam een passagier om het leven toen een boom op een auto viel. De bestuurder van de auto ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. In Evere, in Brussel, raakte een kind zwaargewond toen hij werd getroffen door een dakpan of een stuk steen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl