Storm Thomas (of Doris?) bij ons gewoon naamloos

Thomas, Doris of gewoon dé storm: de storm die vandaag over Noordwest-Europa woedt, heeft in meerdere landen een andere naam. In Engeland kan je een naamsuggestie indienen en in Duitsland kan je een hoge-of lagedrukgebied adopteren. In Nederland heeft de storm geen naam. Hoe kan dat?

In Duitsland heet de storm Thomas. Daar worden namelijk sinds 1954 namen gegeven aan alle hoge- en lagedrukgebieden. Het wisselt elk jaar of de hoge- en lagedrukgebieden mannen- of vrouwennamen hebben.

Eerst wisselden de namen niet jaarlijks, toen hadden alle lagedrukgebieden een vrouwennaam. Maar lagedrukgebieden staan voor stormdepressies, waardoor vrouwennamen alleen gekoppeld werden aan negatieve weersomstandigheden. Daar werd over geklaagd, en dit werd aangepast.

Dit jaar hebben alle lagedrukgebieden een mannennaam.

In Duitsland kun je een storm ook adopteren. Wil je dus dat een hogedrukgebied jouw naam krijgt? Dan betaal je de weerdienst. Dat geld (299 euro voor een hogedrukgebied, 199 voor een laag) gaat naar een goed doel.

Dit jaar is op 21 februari de storm geadopteerd door Thomas Goram. Eerder gingen Stefan Rosenow en Rolf Kruse hem al voor, zij adopteerden de lagedrukgebieden op 20 en 18 februari. Het laatste 'vrouwelijke' hogedrukgebied was er op 23 januari, deze was vernoemd naar Doris Hildebrandt.

Pr-blunder

In 2012 beging BMW een pr-blunder door ook twee stormen te kopen als publiciteitsstunt, Mini en Cooper. In Oost-Europa vielen echter veel doden door het noodweer dat gepaard ging met de winterstorm. En elke keer dat de Duitse weerdienst daarover berichtte, viel daarbij de naam Cooper.

Om het nog ingewikkelder te maken; dezelfde storm, die dus ook door Ierland en Engeland raast, heet in Engeland Doris. Daar kan je namelijk geen storm naar jezelf vernoemen (of je ex) maar daar kan je wel een suggestie indienen. Vorig jaar werden er meer dan 10.000 naamsuggesties ingediend, waarvan 21 werden gekozen. De namen worden op alfabetische volgorde aan een storm gegeven.

Eerder dit jaar waren er al storm Barbara en storm Conor. Nu is het dus tijd voor Doris. Als er een storm na Doris plaatsvindt, wordt deze Ewan genoemd.

Anoniem

In Nederland heeft de storm echter geen naam. "Ons land is zo klein, wie zou ons daarin volgen? Het heeft geen zin om hier een storm te benoemen", legt NOS-weerman Marco Verhoef uit.

Ook zou deze naam alleen maar voor verwarring zorgen. Juist om te voorkomen dat er nog meer namen voor eenzelfde storm worden gebruikt, kiest Nederland er bewust voor om zich niet in de namendiscussie te mengen.

Of de storm nou Theo of Clara heet, het gaat gewoon stormen vanavond. Punt.

Marco Verhoef

Een internationale samenwerking voor een naam die hetzelfde is in heel Europa, is er ook niet. "Daar is gewoon nog niet over nagedacht", legt Verhoef uit. "Maar wat maakt het eigenlijk ook uit? Het is eigenlijk gewoon een hebbedingetje voor de media. Want of het nou Theo of Clara is, het gaat gewoon stormen vanavond. Punt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl