Lange rij voor de supermarkt in Venezuela AFP

Het afgelopen jaar is bijna driekwart van de Venezolaanse bevolking gemiddeld bijna 9 kilo afgevallen door een ernstig tekort aan voedsel. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van een aantal universiteiten in het Zuid-Amerikaanse land. 

Daarnaast zegt 93 procent van de ondervraagden niet genoeg geld te hebben om eten te kopen en geeft bijna 4 procent aan daardoor ondervoed te zijn.

Het land gaat al lange tijd gebukt onder een zware economische crisis. Basisbehoeften als water, meel en rijst zijn schaars. Toch is er geen sprake van een hongersnood, zegt correspondent Marc Bessems in Nieuws en Co. "Tenminste, niet volgens de officiële definitie van de Verenigde Naties. Die spreken pas van hongersnood als meer dan 30 procent van de bevolking ondervoed is en er dagelijks twee doden vallen per 10.000 inwoners door voedseltekort."

Ook de veiligheidssituatie is verslechterd. Er worden steeds meer moorden gepleegd.

Marc Bessems

Vlees is in het land nauwelijks te krijgen. "Dat is schaars en dus duur. Mensen eten hier vooral nog groente en aardappelen. Dat noemen ze hier het Maduro-dieet, vernoemd naar de president van het land die ze voor de situatie verantwoordelijk houden."

De crisis uit zich op allerlei manieren, zegt Bessems. "Behalve aan voedsel is er ook een nijpend tekort aan medicijnen, waardoor bijvoorbeeld veel baby's kort na de geboorte overlijden. Ook de veiligheidssituatie is verslechterd. Er worden steeds meer moorden gepleegd."

Demonstraties

Duizenden mensen gingen de afgelopen maanden de straat op om te demonstreren. "Aanhangers van president Maduro zeggen dat het land in crisis is geraakt door de lage olieprijs, maar tegenstanders wijzen erop dat de olieprijs nu veel hoger is dan twintig jaar geleden, toen er nog geen crisis was. Zij zeggen dat het allemaal de schuld is van Maduro en zijn voorganger Chávez. Hun economisch beleid, met onder meer het bijdrukken van geld, heeft het alleen maar erger gemaakt, zegt de oppositie."

STER reclame