AFP
NOS NieuwsAangepast

Plunderingen in Venezuela na schrappen bankbiljet

In Venezuela is chaos ontstaan, omdat het grootste bankbiljet niet meer geldig is. President Maduro kondigde zondag aan dat de biljetten van 100 bolivar binnen drie dagen zouden worden vervangen door munten. Inmiddels hebben de biljetten hun waarde verloren, maar er is nog geen alternatief.

Inwoners zijn daarom aangewezen op creditcards of bankoverschrijvingen om dingen te kunnen kopen. Het geld dat nog wel gebruikt kan worden is vaak maar heel weinig waard. Sinds de aankondiging zijn veel Venezolanen snel gaan pinnen, dus de geldautomaten zijn inmiddels leeg.

Veel mensen kunnen simpele dingen als eten daardoor niet meer betalen. Ook zijn er mensen die niet naar hun werk kunnen omdat ze geen geld hebben om te tanken. De kerstinkopen moeten veel mensen ook uitstellen.

Protesten en plunderingen

Op verschillende plekken zijn protesten uitgebroken en mensen zijn aan het plunderen geslagen. Inwoners kunnen hun biljetten nog tot en met dinsdag inruilen bij de centrale bank. Maar omdat er in het hele land maar twee vestigingen zijn waar dat kan, staan daar duizenden mensen in de rij.

Geen geld dus ook geen eten voor de Venezolanen

Eergisteren hadden er in Venezuela verschillende nieuwe bankbiljetten en munten beschikbaar moeten komen, maar banken hebben die nog niet gekregen. President Maduro beloofde op de Venezolaanse televisie dat het geld snel in omloop komt.

Volgens hem moest het briefje van 100 bolivar vervangen worden door munten om smokkel en voedseltekorten in Venezuela tegen te gaan. Op de zwarte markt is het biljet nog maar twee dollarcent waard. Bendes zouden goedkoop voedsel en andere eerste levensbehoeften in Venezuela kopen, om die producten daarna met veel winst door te verkopen in Colombia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl