Maduro-aanhangers dringen het parlement van Venezuela binnen AFP

In Venezuela neemt de spanning toe nu de oppositie heeft besloten om een politiek proces te beginnen tegen president Maduro. De oppositie verwijt de socialistische president onder meer dat hij en zijn partij de democratie aan hun laars hebben gelapt.

Het debat in het parlement werd korte tijd verstoord door honderden aanhangers van de president. Ze drongen met geweld het parlementsgebouw binnen en schreeuwden anti-parlementaire leuzen. Ze vertrokken toen de leider van de socialistische partij dat tegen hen zei.

Aanhangers president Venezuela dringen parlement binnen

Referendum

Deze week verbood een Madurogetrouwe rechter de oppositie om een referendum te organiseren dat erop was gericht om de impopulaire Maduro weg te laten stemmen door het volk. Dat leidde tot veel verontwaardiging in het land. Gisteren betoogden duizenden Venezolanen tegen deze ondemocratische beslissing.

De oppositie spreekt nu van een 'staatsgreep' door Maduro en zijn socialistische partij. In het parlement is een motie aangenomen om de rol van Maduro in deze coup te onderzoeken. De oppositie heeft sinds de verkiezingen van december een ruime meerderheid in het parlement.

Crisis

De poging om gerechtelijke stappen tegen de president te ondernemen verdiept volgens waarnemers de constitutionele crisis in Venezuela. Tegelijkertijd is de kans klein dat het lukt om de president veroordeeld te krijgen. De socialisten hebben de controle over de rechterlijke macht en andere grote instituties. 

De Venezolaanse economie heeft sterk te lijden onder de lage olieprijs. Het volk mort al lange tijd. Tachtig procent zou Maduro het liefst nog dit jaar zien aftreden.

STER reclame