Wilders begon gisteren zijn campagne in Spijkenisse
NOS NieuwsAangepast

Geert Wilders zegt ook Carré-debat van RTL af

PVV-leider Wilders zegt ook het Carré-debat van RTL Nieuws, BNR en Elsevier af. Wilders is boos dat RTL zijn broer Paul Wilders heeft geïnterviewd. Via Twitter schrijft de politicus: Bye Bye RTL.

In het interview is Paul Wilders kritisch over zijn broer. "Hij bestuurt zijn rijk als een keizer. Wie hem serieus tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet." Hij zei ook: "Hij blijft mijn broertje. Ik hou van hem, al verwerp ik zijn gedachtegoed."

"RTL de boom in"

Wilders noemde het vandaag walgelijk dat zijn familie door RTL bij de campagne wordt betrokken. Hij noemt RTL Nieuws "ongelooflijk laaghartig tuig". Vervolgens vroeg NOS-verslaggever Wilco Boom of hij nog mee zou doen aan het Carré-debat. Het antwoord van Wilders op Twitter was: "RTL kan de boom in".

De hoofdredacteur van RTL Nieuws, Harm Taselaar, begrijpt dat Geert Wilders het niet aangenaam vindt dat zijn broer publiekelijk afstand neemt van zijn autoritaire manier van optreden en zijn gedachtegoed. "Maar dan moet hij boos zijn op z'n broer en niet op ons."

Gemiste kans

Het Carré-debat is op zondagavond 5 maart. De lijsttrekkers van de acht grootste partijen zijn daarvoor uitgenodigd. Wat Taselaar betreft gaat het debat gewoon door. "Ik vind het ontzettend spijtig dat Geert Wilders voor de tweede keer een debat afzegt. Ik vind het ook een verlies voor het democratisch proces. Een lijsttrekker moet zeker in campagnetijd debatten nooit uit de weg gaan."

NOS-verslaggever Wilco Boom denkt niet dat het verstandig is van Wilders om het debat af te zeggen. "Hij ontneemt zichzelf een grote kans om kiezers die er nog niet uit zijn te overtuigen op hem te gaan stemmen. Hij maakt zichzelf ook kwetsbaar voor het feit dat hij de debatten uit de weg gaat, dat hij niet durft."

Premiersdebat ook afgezegd

De PVV had ook al het premiersdebat van RTL afgezegd. Net als de VVD vindt de partij dat RTL bij de organisatie van dat debat zich niet aan de afspraken heeft gehouden. De omroep had gezegd dat ze vier lijsttrekkers zou uitnodigen, maar omdat een aantal partijen in de Peilingwijzer erg dicht bij elkaar staan, nodigde RTL vijf lijsttrekkers uit.

Wilders doet nu alleen nog mee aan het debat bij EenVandaag op 13 maart en het debat bij de NOS op 14 maart.

Curieus

"Het is wel heel curieus dat Wilders alleen nog meedoet aan debatten bij de publieke omroep", zegt Boom. "Want juist op die publieke omroep heeft hij heel vaak kritiek en die wil hij volgens zijn verkiezingsprogramma ook afschaffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl