Met zijn campagneaftrap in Spijkenisse breken er cruciale weken aan voor PVV-leider Wilders
NOS NieuwsAangepast

'Voor Wilders breekt nu een cruciale periode aan'

Ook Geert Wilders is aan zijn campagne voor de verkiezingen op 15 maart begonnen. Hij trok vanmiddag omringd door pers, beveiligers en politie door Spijkenisse, in de woorden van de PVV-leider de "hometown" van zijn partij.

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen breken daarmee cruciale weken aan voor Wilders. "Zijn vaste aanhang moet hij overtuigen om ook echt te gaan stemmen." Maar nog belangrijker is om "ook de meer gematigde kiezer aan zich te binden".

De PVV doet het goed in de peilingen, maar de laatste weken is in de Peilingwijzer wel een daling te zien. Dat neemt niet weg dat de partij van Wilders met 24 tot 28 zetels nog altijd aan kop gaat, voor de VVD.

Lemmer

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen werd de PVV in het Friese Lemmer de derde partij, met 9 procent van de stemmen. En ook op 15 maart kan Wilders daar op veel steun rekenen.

Wilders kan ook in Lemmer op steun rekenen

Wilders loopt, met nog ruim drie weken te gaan, een aantal risico's, zegt Fresen. Zijn kiezers kunnen besluiten om thuis te blijven "omdat ze zich afvragen of een stem op Wilders wel zin heeft, als hij door bijna alle anderen uit een kabinet wordt gehouden", zegt de politiek verslaggever van het NOS Journaal.

Ook kunnen ze in de aanloop naar 15 maart nog worden afgeschrikt door Wilders' radicale standpunten en zijn steun voor de nieuwe Amerikaanse president Trump, die steeds meer onder vuur komt te liggen. "Kortom", zegt Fresen, "de PVV heeft een vaste aanhang, maar komt die ook opdagen? En blijven de twijfelaars bij Wilders de komende weken?"

Hij denkt dat de daling van de PVV in de peilingen ook te wijten is aan de zwevende kiezers, die zo langzamerhand een keuze beginnen te maken en daardoor gaan meetellen bij de kiezersonderzoeken.

Leuzen

Wilders trapte vandaag zijn PVV-campagne af in Spijkenisse. Er was veel politie ingezet. Een aantal demonstranten riep leuzen tegen de PVV-leider maar er werden geen arrestaties verricht. Er was wel heel veel buitenlandse pers aanwezig.

'We maken Nederland weer van de Nederlanders'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl