Geert Wilders op campagne in Spijkenisse
NOS NieuwsAangepast

Veel politie en pers bij campagneaftrap Wilders in Spijkenisse

Geert Wilders heeft vandaag de PVV-campagne voor de verkiezingen op 15 maart afgetrapt. Op de zaterdagmarkt in Spijkenisse, waar hij eerder 'verzetsspray' uitdeelde aan vrouwen, deelde hij flyers uit en ging hij op de foto met fans. Hij noemde Spijkenisse de "hometown" van de PVV.

Er was veel extra politie op de been. Het vorige bezoek van Wilders aan Spijkenisse leidde tot een tegendemonstratie van vrouwen die Wilders een racist noemden. Er werden toen tien demonstranten opgepakt.

Er was nu ook een klein groepje demonstranten dat leuzen tegen Wilders riep, maar dit keer zijn er geen aanhoudingen verricht.

Naast de zware beveiliging die Wilders altijd al heeft, stonden er ook vrachtwagens klaar om de weg af te sluiten, als er iets mocht gebeuren, meldt NOS-verslaggever Robert Bas.

'We maken Nederland weer van de Nederlanders'

Er was veel belangstelling vanuit het buitenland. Er waren cameraploegen uit onder meer de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en Finland.

Wilders stond de pers in het Nederlands en Engels te woord. Hij zei dat er veel "Moroccan scum" ("Marokkaans tuig") in Nederland is en dat hij ervoor wil zorgen dat Nederland weer van de Nederlanders wordt.

Na zijn bezoek aan de markt, maakte Wilders een korte wandeling. Maar door de beveiliging en de belangstelling van de pers kwam hij niet verder dan 300 meter, zegt Robert Bas.

  • Lidwien Gevers / NOS
    Veel belangstelling van de pers
  • Lidwien Gevers / NOS
    Er was vandaag veel extra politie op de been
  • Lidwien Gevers / NOS
    Door de belangstelling van de pers kwam Wilders niet ver

De PVV doet het goed in de peilingen. In de Peilingwijzer is wel een daling te zien, maar de partij van Wilders staat met 24 tot 28 zetels nog altijd aan kop.

De buitenlandse pers heeft veel belangstelling voor Wilders, omdat in Europa een trend zichtbaar is van populistische leiders die een grote groep kiezers lijken aan te spreken.

Naast veel pers en beveiliging waren er ook voor- en tegenstanders van Wilders aanwezig bij de campagnebijeenkomst.

Een van de Wilders-aanhangers is er met zijn vriendin, die lid is van GroenLinks. "Ik ben hier om meneer Wilders te steunen, want dat heeft hij nodig."

Op de vraag of de uiteenlopende politieke voorkeuren nooit voor problemen zorgen, reageert hij lachend: "Af en toe hebben we heftige discussies. En als we er niet uitkomen, gaat mijn partner vroeg naar bed". Maar volgens zijn vriendin komen ze er altijd wel uit. "Met liefde overwinnen we alles", voegt de man eraan toe.

'Het is niet mijn partij, maar in principe... prima!'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl