Mars in Barcelona voor vluchtelingen
NOS NieuwsAangepast

Massale betoging in Barcelona voor toelaten vluchtelingen

In Barcelona hebben minstens 160.000 mensen de centrale regering in een betoging opgeroepen om ruimhartiger vluchtelingen uit oorlogsgebieden op te nemen. De schatting van het aantal demonstranten komt van de politie; de organisatie gaat uit van bijna het dubbele.

De demonstranten liepen door de Catalaanse hoofdstad achter een breed spandoek, waarop stond: 'Genoeg excuses, laten we hen verwelkomen!'. Spanje heeft van de beloofde 17.000 oorlogsvluchtelingen er tot dusver nog maar ruim duizend toegelaten.

Zeker 160.000 mensen de straat op omdat ze meer vluchtelingen willen

De conservatieve Spaanse regering verklaarde zich in september 2015 bereid om binnen twee jaar een vastgelegd aantal vluchtelingen op te nemen; bijna 16.000 mensen uit kampen in Italië en Griekenland, en 1500 uit Turkije en Libië.

Zaterdag kwam in Madrid een vliegtuig aan met 65 Syriërs, waarmee het aantal toegelaten vluchtelingen op 1100 kwam.

Burgemeester

Burgemeester Ada Colau van Barcelona liep mee in de mars. Ze heeft de regering verzocht haar stad toe te staan meer migranten op te nemen.

De Spaanse cijfers steken schril af bij de Duitse. Duitsland nam in 2015 zo'n 890.000 mensen op. Afgelopen jaar beoordeelde Duitsland 695.000 asielverzoeken. In bijna twee derde van de gevallen werd een verblijfsvergunning gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl