De Nederlandse marine redt vluchtelingen op de Middellandse Zee
NOS Nieuws

Hulporganisaties tegen EU-plannen migranten

Meer dan honderd non-gouvernementele organisaties waarschuwen de Europese Unie voor hun plannen met migranten aan de vooravond van de EU-top in Brussel. Dinsdag en woensdag staat het vluchtelingenvraagstuk daar op de agenda.

Organisaties als Amnesty International, Oxfam Novib en Save the Children vinden dat er met Afrikaanse landen niet hetzelfde soort akkoord moet worden gesloten als met Turkije. In maart is afgesproken dat Turkije vluchtelingen terugneemt. In ruil daarvoor krijgt het land geld van de EU voor opvang.

Volgens de organisaties is ontwikkelingshulp een "instrument tegen armoede en ongelijkheid, niet om migratie te beheersen".

Mali

De EU is nu al bezig met het sluiten van akkoorden met Afrikaanse landen. Zo sloot minister Koenders van Buitenlandse Zaken namens de EU in april overeenkomsten met Ghana, Mali en Ivoorkust over het indammen van de migratiestromen.

Eerder deze maand liet Artsen zonder Grenzen al weten dat de organisatie uit protest tegen de behandeling van vluchtelingen geen geld meer wil van de EU of afzonderlijke lidstaten. De hulporganisatie vindt dat de EU een schandelijk en afschrikwekkend beleid voert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl