Vleeskuikens in een pluimveebedrijf
NOS Nieuws

Nog steeds veel mis in pluimveeslachthuizen

Staatssecretaris Van Dam wil dat pluimveeslachthuizen zich beter aan de regels houden. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is er nog steeds veel mis. Twee jaar geleden is de NVWA strenger gaan controleren en dat levert wel resultaat op, maar nog niet genoeg naar de zin van de staatssecretaris. De strengere handhaving blijft ook dit jaar van kracht.

De NVWA treft de laatste tijd minder verontreiniging aan op kippenvlees in slachthuizen. Maar volgens de controleurs gaat er nog veel fout met het reinigen van vervoermiddelen, met het schoonhouden van apparatuur en met de persoonlijke hygiëne van het personeel. Ook het dierenwelzijn moet beter, vindt Van Dam. Bijvoorbeeld bij het uitladen van de kippen en bij het bedwelmen in een waterbad worden fouten gemaakt.

Volgens Van Dam zijn er slachthuizen die hun personeel vooral gebruiken om tekortkomingen te herstellen, waardoor de aandacht op andere punten verslapt. Het aantal boetes vanwege overtredingen is fors gestegen. Van 2010 tot juni 2015 waren het er 94; van juli 2015 tot december 2016 259. Ook waren er veel meer schriftelijke waarschuwingen en 'corrigerende maatregelen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl