NOS Nieuws

Kippenslachterijen stappen naar de rechter

Vier kippenslachterijen stappen naar de rechter. Ze vinden de controles op de slachterijen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te streng geworden.

Branchevereniging Nepluvi is bang dat door de strengere regels kippenslachters hun baan verliezen. Volgens de vereniging is er niks mis met de slachthuizen in Nederland en wordt er al geslacht op een goede en hygiënische manier.

"Maar nu zie je dat ze bij de NVWA de norm anders interpreteren dan de afgelopen twintig jaar. En daar gaat het mis", zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat. "De norm moet worden aangepast. Je ziet nu absurde situaties ontstaan. Sommige controleurs worden bloedfanatiek en willen de puntjes op de i zetten."

Graanvliesje

Volgens de voorzitter kan in het uiterste geval een slachterij al stil worden gelegd als er een vliesje van een graankorrel op een karkas ligt. "Als dit de bedoeling is, dan kun je geen slachterij meer openhouden."

De NVWA wil niet op de situatie reageren. "We spreken elkaar in de rechtzaal", zegt een woordvoerder.

De vleesindustrie ligt na een aantal schandalen onder een vergrootglas. Staatssecretaris Dijksma kondigde twee jaar geleden al aan het toezicht op slachterijen drastisch te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl