Bondskanselier Merkel beantwoordt vragen van parlementaire onderzoekscommissie
NOS NieuwsAangepast

Merkel: ik wist niets van Duitse hulp aan NSA bij afluisteren

Bondskanselier Merkel heeft voor een onderzoekscommissie van de Bondsdag herhaald dat ze niets wist van de hand- en spandiensten van de Duitse veiligheidsdienst BND voor de Amerikaanse geheime dienst NSA. Merkel werd als laatste getuige gehoord door de commissie die al jarenlang onderzoek doet naar de afluisterpraktijken van de NSA in Duitsland en de betrokkenheid van de BND daarbij.

In 2013 veroorzaakte de voormalige NSA-agent Edward Snowden opschudding met zijn onthulling dat de Amerikaanse spionagedienst op zeer grote schaal telefoons afluisterde en internetverkeer aftapte. Twee jaar later bleek, uit publicaties van onder meer de Süddeutsche Zeitung, dat de Duitse dienst BND de Amerikaanse collega's hielp aan gegevens van Duitse politici en bedrijven om hen te kunnen bespioneren.

Merkels telefoon

Al snel werd duidelijk dat de spionagepraktijken diep doordrongen in de Europese politiek: zo bleek onder meer dat de mobiele telefoons van Angela Merkel en de Franse president François Hollande werden afgeluisterd.

Hoewel Merkel destijds stellig verklaarde dat "het afluisteren van vrienden" onacceptabel is, rees toch de vraag in hoeverre zij zelf op de hoogte was van de Duitse hulp aan de Amerikaanse NSA, en de reikwijdte van de spionage-activiteiten van de geheime diensten.

Merkel vertelde de leden van de onderzoekscommissie dat ze pas in maart 2015 hoorde dat de BND de Amerikanen had gefaciliteerd bij het spioneren in Duitsland en de rest van Europa. De oppositie heeft steeds gezegd dat Merkel al in 2013, dus direct na de onthullingen van Snowden, op de hoogte moet zijn geweest van de Duitse betrokkenheid bij de Amerikaans spionage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl