NOS Nieuws

'Duitsers hielpen NSA met afluisteren Élysée'

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

Het schandaal rond de Bundesnachrichtendienst (BND), de Duitse geheime dienst, breidt zich uit. Uit nieuwe gegevens, die in handen zijn van onder meer de Süddeutsche Zeitung, komt naar voren dat de BND Amerikaanse collega's van de NSA heeft geholpen om het Franse presidentieel paleis, het Élysée, en de Europese Commissie te bespioneren.

Een week geleden werd bekend dat de BND de Amerikanen heeft geholpen aan gegevens van Duitse politici en bedrijven. Het zou gaan om verzoeken om telefoonnummers, e-mailadressen en locatiegegevens. Inmiddels staan ook politici onder druk, want wie wist wat, en op welk moment?

Merkel

Gisteren moest de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zich verantwoorden voor zijn rol in de affaire. Hij was ten tijde van de spionage chef van Merkels kanselarij en zou over de hand-en-spandiensten van de BND voor de NSA zijn geïnformeerd.

De minister zelf ontkent. Hij heeft daar naar eigen zeggen bewijs voor, maar dat kan hij niet openbaar maken omdat het gaat om geheime documenten. De Maizière wil die volgende week in het Duitse equivalent van de 'commissie stiekem' toelichten.

Ook Merkel staat onder druk. De regering zou namelijk het parlement verkeerd hebben voorgelicht. Op een vraag van de partij die Linke of de NSA zich ook aan bedrijfsspionage schuldig heeft gemaakt, antwoordde de regering in april dit jaar: er zijn hier verder geen inzichten over bekend. Maar het kantoor van bondskanselier Merkel zou een maand eerder geïnformeerd zijn over de ongeoorloofde praktijken van de NSA.

Wie liegt er?

De regering krijgt vanuit alle hoeken kritiek op de manier waarop ze de spionage-kwestie aanpakt. De voorzitter van de parlementaire NSA-onderzoekscommissie, SPD'er Christian Flisek, eist dat alle feiten nu snel boven tafel komen. "Hoe kan het zijn dat journalisten wel toegang lijken te hebben tot alle informatie, en wij zo lang op onze stukken moeten wachten?", zei hij vanochtend in ZDF-Morgenmagazin.

De oppositie blijft natuurlijk niet achter. "Of de BND is onder leiding van Merkel volledig ontspoord, of de regering heeft gelogen", zei de leider van de Groenen in de krant Rheinische Post. De leider van de liberale partij FDP, Christian Lindner, heeft geëist dat Merkel haar excuses aanbiedt aan Frankrijk en Brussel. Lindner: "Deze affaire gaat alle perken te buiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl